У РФ стартували вибори до Держдуми, які триватимуть три дні

09:01, 17.09.2021
У РФ стартували вибори до Держдуми, які триватимуть три дні

Три дні поспіль триватимуть "вибори" до Держдуми.

У Росії 17 вересня розпочалися вибори до Державної думи РФ. Згідно з рішенням ЦВК, голосування триватиме три дні.

 

Як інформує УМ, про це йдеться на сайті ЦВК РФ.

 

Основним днем голосування вважається 19 вересня, а 17 та 18 вересня — додатковими. Розтягнути вибори вирішили через пандемію коронавірусу. Також росіяни у деяких регіонах мають змогу проголосувати онлайн.

 

На виборах обирають 450 депутатів Держдуми Росії — 225 депутатів за партійними списками та ще 225 у мажоритарних округах. Згідно з даними наближених до Кремля соціологічних служб, партії «Єдина Росія» прогнозують понад 40% голосів, партіям КПРФ та ЛДПР — трохи більше 10%, партії «Справедлива Росія — За правду» — 6—8%. Ще кілька партій мають можливість подолати бар’єр у 5%.

 

Окрім депутатів росіяни також голосуватимуть за керівників девʼяти субʼєктів РФ і депутатів 39 регіональних парламентів. У деяких російських містах обиратимуть і місцеві ради.

 

Голосування буде і в анексованому Криму, у якому РФ створила чотири мажоритарні округи. Країни Заходу не визнають вибори до Держдуми в Криму. Також цього разу Росія залучила до голосування і жителів окупованого Донбасу з російськими паспортами. Відкривати свої виборчі дільниці в ОРДЛО Росія не наважилась, а тому дозволила їм проголосувати онлайн, або ж виїхати на голосування до Ростовської області. Для цього бойовики на три дні закрили пункти пропуску з Росією для всіх людей крім тих, хто їде на вибори, а також організували безкоштовний транспорт.

 

Водночас у місцевих Telegram-каналах та групах у соцмережах активно публікували скриншоти про те, як окупаційна влада змушує студентів та бюджетників реєструватися для голосування або ж їхати до Ростовської області на вибори.

 

У Європарламенті закликали ЄС бути готовим до невизнання виборів до Держдуми. Там заявили, що це може статися через масові фальсифікації.

 

Нагадаємо, що в липні ЦВК Росії ухвалила постанову, згідно з якою жителям окупованого Донбасу з російськими паспортами дозволили голосувати на російських виборах до Держдуми. Міністерство закордонних справ України висловило протест, а Верховна Рада закликала світову спільноту не визнавати вибори до Держдуми РФ.

 

У Росії напередодні заявили, що на виборах хочуть проголосувати 90 тисяч жителів окупованого Донбасу.