У Києві пройшла акція в пам'ять про убитого журналіста Гонгадзе

14:58, 16.09.2021
У Києві пройшла акція в пам'ять про убитого журналіста Гонгадзе

Під час акції-пам'яті у Києві.

Акція‌ ‌пам’яті‌ до‌ ‌21-х‌ ‌роковин‌ ‌вбивства журналіста Георгія‌ ‌Гонгадзе відбулася в Києві в ‌Іллінському‌ ‌сквері‌ – поблизу місця, де його поховали 5,5 років тому.

 

Як інформує УМ, про це 16 вересня повідомили організатори акції.

 

Журналісти й правозахисники прийшли 16 вересня на акцію з фотографіями ‌Гії Гонгадзе, як звали його близькі.

 

Представниця сім'ї Гонгадзе правозахисниця Валентина Теличенко сказала, що «для українського с‌успільства і для міжнародної спільноти надзвичайно важливо знати доказово, хто був замовником вбивства журналіста ‌Гонгадзе».

 

«І це є частиною вимог рішення Європейського суду з прав людини, яке було ухвалене у 2005 році та досі залишається невиконаним. Невиконаним через те, що Україна не здійснила системних змін, не тільки тому що замовників не знайшла і не показала, але так само не здійснила системних змін для того, щоб праця журналістів була безпечною», – сказала вона

 

Правозахисні та медійні організації закликали чинну владу ефективно й прозоро розслідувати вбивство Гонгадзе та інших українських журналістів, а також виконати вимоги Комітету міністрів Ради Європи у справі Гонгадзе.

 

Акцію організувала Премія‌ ‌імені‌ ‌Георгія‌ ‌Гонгадзе ‌у‌ ‌партнерстві‌ ‌з‌ ‌‌Центром‌ ‌прав‌ ‌людини‌ ‌ZMINA‌.‌Премія імені Георгія Гонгадзе заснована Українським ПЕН у партнерстві з Києво-Могилянською бізнес-школою, Асоціацією випускників kmbsта виданням "Українська правда". Премія вручається 21 травня, у день народження Гонгадзе.

 

Лауреатами Премії були Вахтанг Кіпіані (2019), Павло Казарін (2020), Мирослава Барчук (2021).

 

Із 2007 року у третю п'ятницю вересня відзначається День пам'яті українських журналістів відзначається, він приурочений до дня зникнення журналіста Георгія Гонгадзе.

 

Нагадаємо, що Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року, а 2 листопада в Таращанському лісі, за 70 км від Києва, було знайдено тіло, в якому друзі та родичі впізнали тіло журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердило, що знайдений труп – це тіло Гонгадзе.

Лише у лютому 2001 року Генеральна прокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею "навмисне вбивство", а у вересні 2002 року визнала, що знайдене в Таращанському лісі тіло належить Гонгадзе.

 

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС, – Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова, – та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

 

29 січня 2013 року колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача було засуджено до довічного позбавлення волі.