Оборонний альянс AUKUS створили США, Велика Британія та Австралія

11:11, 16.09.2021
Оборонний альянс AUKUS створили США, Велика Британія та Австралія

Президент США Джо Байден під час відеоконференції лідерів країн. (Фото: facebook.com/alanjonesaustralia)

США, Велика Британія та Австралія створили оборонний альянс, який отримав назву AUKUS (у абривіатурі присутні скорочені назви держав-учасниць).

 

Як передає Україна молода, про створення альянсу було оголошено під час відеоконференції лідерів країн у ніч на четвер.

 

У рамках нового союзу країни обмінюватимуться передовими технологіями, зокрема військовими.

 

"Наші країни оновлять і зміцнять нашу спільну здатність протистояти загрозам XXI століття так само, як ми це робили в ХХ столітті: разом", - сказав президент США Джо Байден під час презентації угоди.

 

І додав: "Ця ініціатива має на меті забезпечити те, щоб кожен з нас мав... найсучасніші можливості, які нам необхідні для маневрування та захисту від загроз, які швидко проявляються".

 

Тоді як прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон відзначив, що "світ стає дедалі складнішим", особливо в Індо-Тихоокеанському регіоні.

 

На його думку, майбутнє Індо-Тихоокеанського регіону вплине на все наше майбутнє.

 

"AUKUS - партнерство, в якому наші технології, наші вчені, наша промисловість, наші сили оборони працюють разом, щоб створити такий безпечний регіон, який у своїй кінцевій меті принесе користь всім", - відзначив Моррісон.

 

Першою ініціативою в рамках альянсу буде створення атомних підводних човнів для Австралії.

 

Пан Моррісон підкреслив, що Австралія не прагне отримати ядерну зброю чи створити громадянський ядерний потенціал.

 

"Це підводні човни зі звичайним озброєнням, які працюють на ядерних реакторах. Ця технологія є довершеною. Вона безпечна", - додав Байден.

 

Таке рішення викликало критику з боку Франції, пише La Tribune. Видання нагадує, що Париж мав поставити Австралії 12 ударних підводних човнів. Але Канберра, після створення AUKUS, прийняла рішення скасувати "контракт століття" з Парижем.

 

Відзначається, що французька оборонна компанія Naval Group витратить роки, аби оправитися від комерційних втрат після розриву контракту з Канберрою. Адже ціна контракту була 50 мільярдів доларів.

 

Також на створення альянсу відреагував Китай, пише Reuters. Представник китайського посольства у Вашингтоні Лю Пенью сказав, що "не можна, щоб країни створювали окремі блоки з наміром ущемити інтереси третіх сторін. Зокрема, їм варто позбутися менталітету часів холодної війни й ідеологічних забобонів".

 

Раніше ЗМІ назвали союз США, Великої Британії та Австралії завуальованою спробою протистояти Китаю у військовій та технологічній сферах.