Повністю завершено будівництво газопроводу «Північний потік - 2»

10:43, 10.09.2021
Повністю завершено будівництво газопроводу «Північний потік - 2»

Для України введення трубопроводу «Північний потік — 2» в експлуатацію - нічого хорошого не віщує.

Будівництво трубопроводу «Північний потік — 2» повністю завершено о 08:45 у пʼятницю, 10 вересня.

 

Як інформує УМ, про це 10 вересня повідомив на ранковій оперативній нараді в ПАТ «Газпром» Голова Правління Олексій Міллер.

 

Перед цим глава «Газпрому» Міллер заявив, що поставки газопроводом почнуться вже в опалювальному сезоні 2021 року.

 

Нагадаємо, що проєкт «Північний потік — 2» (оператором є створена російським монополістом «Газпромом» компанія Nord Stream 2 AG) передбав прокладення по дну Балтійського моря двох ниток газопроводу протяжністю понад 1,2 тисячі кілометрів, кожна загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів на рік. Ними Росія постачатиме газ до Німеччини через морські території РФ, ФРН, Фінляндії, Швеції та Данії.

 

Зауважимо, що 21 липня 2021 року США досягли домовленості з Німеччиною щодо «Північного потоку — 2». Передбачається, що Берлін домагатиметься від Росії продовжити транзит газу через Україну на 10 років. Також у Німеччині зобов’язалися вживати заходів у разі, якщо Росія почне використовувати газ як спосіб тиску на Україну. Окремим пунктом вказана масштабна фінансова допомога Україні для модернізації української ГТС.

 

При цьому для України жодних гарантій транзиту немає. Згодом голова «Газпрому» заявив про готовність продовжити транзит газу через Україну й після 2024 року. Це саме заявив і Володимир Путін