У Франції розпочався судовий процес у справі про теракти в Парижі 2015 року

19:23, 09.09.2021
У Франції розпочався судовий процес у справі про теракти в Парижі 2015 року

В результаті терактів у Парижі загинули 130 осіб, 89 з них - в «Батаклані».

У Франції в середу, 8 вересня, розпочався історичний судовий процес у справі про скоєні в листопаді 2015 року терористичні напади в Парижі, найбільші в історії сучасної Франції.

 

На лаві підсудних перебуває 20 осіб, з яких лише один безпосередній учасник терактів Салах Абдеслам, котрий лишився в живих.

 

Судові слухання проводяться у спеціальній залі за посилених заходів безпеки. У перший день слухань Салах Абдеслам визнав себе винним у причетності до міжнародного терористичного угруповання «Ісламська держава» (ІД).

 

«Я відмовився від усіх видів діяльності, щоб стати бійцем «Ісламської держави», - відповів Салах Абдеслам на питання головуючого судді щодо його професії, цитує інформагенція AFP.

 

31-річного француза марокканського походження звинувачують у тому, що він провів на стадіон кількох терористів-смертників і сам теж мав при собі приховану вибухівку.

 

За даними французьких ЗМІ, нинішній судовий процес безпрецедентний. Судові слухання триватимуть 145 днів, а позивачами виступають понад 1,8 тисячі осіб.

 

Крім того, під час слухань планують заслухати близько 300 свідків, а також колишнього президента Франції Франсуа Олланда.

 

Підсудним висунуто різні обвинувачення. На думку слідчих, більшість підсудних надавала логістичну підтримку під час планування терактів.

 

13 листопада 2015 року група терористів скоїла серію нападів на вулицях у Парижі, в концертній залі «Батаклан» та біля стадіону «Стад де Франс». У нападників була при собі автоматична зброя, а також закріплені на поясах вибухові пристрої.

 

В результаті терактів загинули 130 осіб, 89 з них - в «Батаклані». Ще 350 людей отримали поранення.

 

Слідче досьє у справі, зібране в 542 томах, налічує близько мільйона сторінок і сорок сім тисяч протоколів.

 

Процес у справі про теракти в Парижі імовірно триватиме до травня наступного року і буде знятий для Національного архіву Франції.