За недотримання мовних квот та програмної концепції Нацрада оштрафувала радіостанцію зі Слобожанщини

14:51, 02.09.2021
За недотримання мовних квот та програмної концепції Нацрада оштрафувала радіостанцію зі Слобожанщини

Радіостанція має сплатити штраф 1819,94 грн.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла попередження та штраф «Радио Класс» (юридична особа ТОВ ТРК «Арта плюс», міста Ізюм Харківської області) через недотримання квоти україномовних пісень і програмної концепції.

 

Радіостанція має сплатити штраф 1819,94 грн.

 

Нацрада оштрафувала радіостанцію з Харківщини через недотримання мовних квот та програмної концепції

 

Як інформує УМ, відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 2 вересня.

 

Регулятор зафіксував частку пісень державною мовою в ефірі радіостанції менше ніж 35%. А саме упродовж доби цей відсоток становив 34,88%, частка у проміжку 07:00 – 14:00 – 28,26%, частка у проміжку 15:00 – 22:00 – 33,04%. Окрім цього компанія не дотрималася умов ліцензії в частині програмної концепції мовлення.

 

Зокрема, було зменшено обсяг мовлення (за ліцензією – 24 год./добу, фактично – 23 год. 12 хв./добу), кількість інформаційно-аналітичних та публіцистичних передач (30 хв./добу замість 2 год. 30 хв./добу), культурно-мистецьких передач (25 хв./добу замість 1 год./добу), науково-просвітницьких передач (5 хв./добу замість 30 хв./добу), підбірку музичних творів (2 год. 57 хв./добу замість 7 год./добу).

 

У ефірі не транслювалися дитячі передачі (за ліцензією – 15 хв./добу). Умовами конкурсу, на якому компанія виграла цю частоту, було передбачено, що обсяг музичних творів вітчизняного виробництва повинен становити не менше 50%.

 

Представниця радіостанції у своїх поясненнях зазначила, що з-поміж іншого, порушення стались через те, що їх ведучий пішов у армію, його замінила ведуча, яка мала недостатньо досвіду.

 

«Пандемія зробила свою дію. Це вплинуло на питання і реклами, і кадри. У маленькому місті знайти ведучу, яка володіє українською мовою і знає, про що спитати дуже важко», – каже представниця радіо.

 

Член Нацради Максим Онопрієнко зауважив, що в ефірі було виявлено забагато порушень.

 

«Якщо є розбіжності щодо того як рахувати дотримання квот. Але ви порушили майже кожен пункт програмної концепції», – сказав Онопрієнко.

 

Регулятор виніс радіостанції попередження, а члени Нацради нагадали про можливість зняття санкції.