У Києві працює виставка присвячена зниклим активістам у Криму

14:06, 31.08.2021
У Києві працює виставка присвячена зниклим активістам у Криму

Експозицію відкрили до Міжнародного дня жертв насильницьких зникнень, 30 серпня. (Фото: сайт Міністерства закордонних справ України.)

Перша заступниця голови МЗС України Еміне Джапарова спільно з ГО «КримSOS» організувала фотовиставку «15 викрадених життів», присвячену жертвам насильницьких зникнень в тимчасово окупованому Криму.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у прес-центрі Міністерства закордонних справ України.

 

Згідно з даними, виставку організували в рамках інформаційної кампанії «Find&Free», що спрямована на пошук зниклих та звільнення незаконно затриманих жителів та активістів у окупованому Криму і підтримки їх сімей. Експозицію відкрили до Міжнародного дня жертв насильницьких зникнень, 30 серпня.

 

Зазначається, що до заходу долучились Постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич, керівник управління прокуратури АР Крим та м.Севастополь Сергій Турчин, заступниця голови правління громадської організації «КримSOS» Ольга Куришко.

 

«З 2014 року, вже восьмий рік поспіль, Міжнародний день жертв насильницьких зникнень став для нас больовою точкою, оскільки десятки наших громадян на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України в АР Крим та м.Севастополь, а також на Донбасі, вважаються зниклими безвісти. За кожним випадком насильницького зникнення стоїть доля конкретної людини, страждання її рідних і близьких», — наголосила Джапарова.

 

Фотовиставка «15 викрадених життів» складається із портретів та історій зниклих кримських жителів та активістів.  Серед них: Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, Тимур Шаймарданов, Сейран Зінедінов, Іслям Джеппаров, Джевдет Іслямов, Ескендер Апселямов, Федір Костенко, Мухтар Арісланов, Арлен Терехов, Руслан Ганієв, Арсен Алієв, Ескендер Ібраїмов та Ервін Ібрагімов.

 

 

Джапарова заявила про те, що Україна постійно порушує питання жертв насильницьких зникнень на тимчасово окупованих територіях на міжнародному рівні.

 

Також за її словами, насильницькі зникнення на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу є одним із кричущих наслідків окупації РФ Кримського півострова. Команда МЗС України на чолі із міністром Дмитром Кулебою продовжить системну роботу, аби Росія як держава-агресор понесла відповідальність за всі грубі порушення прав людини.