Обстріл Авдіївки: громадськість обурена мовчанням Зеленського

16:30, 29.08.2021
Обстріл Авдіївки: громадськість обурена мовчанням Зеленського

Наслідки обстрілу міста Авдіївка 28 серпня. (Фото ООС)

Потужні обстріли міста Авдіївка на Донеччині російськими окупантами з артилерії калібру 122 мм та мінометів калібру 120 мм, які відбулися напередодні в суботу, досі жодним словом не прокоментувало керівництво держави.

 

Відтак, станом на неділю мовчанням президента Зеленського обурені не лише опозиційні політики, але й громадськість.

 

Про це повідомляє Україна молода.

 

Нагадаємо, що ворог обстріляв цивільну інфраструктуру Авдіївки, постраждалих серед місцевого населення немає. Одним з обстрілів було знищено кілька вантажівок.

 

 

Партія «Європейська Солідарність» вважає, що мовчання Зеленського щодо обстрілу Авдіївки робить його співучасником злочинів Путіна.

 

Партія Порошенка заявляє, що «обурена боягузливим мовчанням Володимир Зеленського, який понад добу ігнорує черговий злочин російських окупаційних військ».

 

«Перший з 2017 року артилерійський обстріл українського міста в тилу – результат лякливої політики верховного головнокомандувача, який відводив війська з позицій в односторонньому порядку, забрав з фронту розвідувальні безпілотники, контрснайперські групи та заборонив вести вогонь у відповідь. Бо війна в голові Зеленського давно закінчилась – і він вперто продовжує ігнорувати реальність», - йдеться у заяві «ЄС».

 

Опозиція нагадує, що Зеленський особисто гарантував повернення українських підрозділів на попередні позиції в разі найменшого порушення з боку окупантів. Тому закидають главі держави брехню.

 

“Європейська Солідарність” вимагає від керівництва держави негайно ініціювати відеоконференцію нормандського формату і разом з партнерами вимагати від Путіна дотримання режиму тиші.

 

А також негайно доручити скликання ТКГ з питань погіршення безпекової ситуації на Донбасі та дати можливість командирам підрозділів на місці приймати рішення про вогонь у відповідь, щоб захистити мирне населення українського Донбасу.

 

Також, влада зобов’язана винайти кошти й негайно встановити систему сучасного відеоспостереження на всій лінії зіткнення, що посилить безпеку українських воїнів.

 

«Необхідно скасувати усі безглузді обмеження, які перешкоджають ефективній протидії агресору і стримуванню його від атак на наші Збройні сили та мирне населення», - додають у партії Порошенка.

 

«Володимире Олександровичу, виходьте з декорацій, в яких вам так затишно і комфортно. Ворог обстрілює українську землю, яку ви дуже пафосно обіцяли захищати й відвойовувати. То хоча б скажіть щось людям», – йдеться у заяві.

 

 

Водночас, український дипломат Олександр Мацука наголошує на тому, що українська влада вважає, що Кремль хоче спровокувати “неадекватну відповідь” ЗСУ на обстріли терористів, щоб зірвати переговори президентів Володимира Зеленського і Джо Байдена.

 

«Авдіївку знову обстрілювали. Як у лютому 2017 року. Тоді українська делегація возила пикою по столу Ради Безпеки російського постпреда Віталія Чуркіна й тицяла його носом у фотографії зруйнованої Авдіївки та загиблого капітана Андрія Кизила. Я ніколи не бачив Чуркіна таким знервованим, як на тому засіданні. Зазвичай зарозумілий і зухвалий, він сидів червоний, як зварений рак, та совався у кріслі, неначе йому знизу припікало. А на фронті ЗСУ дали таку відсіч загарбникам, що ті чотири роки в бік Авдіївки навіть дивитися боялися. Тепер осміліли», - написав Олександр Мацука у соцмережах.

 

За неофіційними даними, вогню у відповідь на обстріл Авдіївки 28 серпня ЗСУ цього разу не відкривали.

 

«Росіяни та їхні найманці отримали чіткий сигнал, від українських представників в ТКГ, що найближчими днями можна безкарно стріляти – у відповідь не прилетить. Українська влада добре знає, що саме так і буде, а тому попереджує громадян України, що їм “потрібно бути ситуативно і морально готовими” до подальшого збільшення бойової активності з боку супротивника», - обурюється дипломат.

 

На його думку, по суті влада відкрито заявляє, що не буде захищати своїх громадян, цивільних і військових, заради “політичних цілей”.

 

І додає: «Заради таких “цілей” був кинутий напризволяще сержант Журавель і виправданий зрив захоплення “вагнерівців”. Але цього разу влада чітко артикулювала свої пріоритети — заради успіху візиту до Зеленського до США посполиті та військові мають потерпіти, а кому не пощастить, то й трохи постраждати».

 

Пан Мацука підкреслив, що така позиція української влади є не лише не моральною, але й недолугою.

 

«В українсько-російському конфлікті США, на відміну від Німеччини та Франції, не посередник, а найперше союзник України. А тому для них важливий не успіх переговорів і мир за будь-яку ціну, а суверенність і територіальна цілісність України. Відтак у Вашингтоні з розумінням поставляться до того, що Україна жорстко відповідатиме на російські провокації. Ба більше, саме здатність України протистояти ворогу та ефективно захищатися спонукали США почати активніше надавати нам військову допомогу», - акцентує дипломат.

 

Як повідомляла "УМ", старший солдат 74-го окремого розвідбатальйону Андрій Вискребець із Запоріжжя загинув від кулі ворожого снайпера під час обстрілу поблизу села Новомихайлівка Донецької області.