Кримська платформа: учасники підписали декларацію і закликали РФ приєднатися

15:11, 23.08.2021
Кримська платформа: учасники підписали декларацію і закликали РФ приєднатися

Загалом у Києві зібралися представники 47 держав та міжнародних організацій. (Фото Офісу президента)

Учасники першого установчого саміту «Кримська платформа» підписали спільну Декларацію, що ставить на меті домогтися деокупації Криму.

 

Загалом у Києві зібралися представники 47 держав та міжнародних організацій, які схвалили спільне міждержавне рішення про те, як діяти для припинення анексії та повернення Криму.

 

Про це повідомляє Україна молода у понеділок.

 

У Декларації держави-учасниці саміту гарантують, що ця подія – лише початок їхньої співпраці для повернення Криму, тож вони "створюють Міжнародну Кримську платформу як консультативний і координаційний формат з метою мирного припинення тимчасової окупації".

 

Всі 47 учасників саміту зобов’язалися розглянути подальше посилення санкцій проти Кремля, "якщо дії Росії цього вимагатимуть", пообіцяли "використовувати відповідні механізми ООН, Ради Європи, ОБСЄ, інших міжнародних і регіональних організацій для вирішення проблем, пов'язаних з тимчасовою окупацією, а також консультуватися, обмінюватися і координувати, як належить, свої зусилля".

 

Для цього буде створена мережа постійної та швидкої комунікації між представниками МЗС держав-учасниць Платформи.

 

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що декларація саміту Кримської платформи відкрита для приєднання інших країн та міжнародних організацій, тому він впевнений, що дуже багато з них приєднаються вже незабаром.

 

На його думку, найголовніший здобуток саміту в тому, що він відбувся “попри всі палки в колеса, зусилля, скажімо так, третіх сторін”.

 

“Інноваційний саміт Кримської платформи - це вже не слова, не анонси, це реальний майданчик, який почав роботу”, - наголосив президент.

 

Не обійшлося і без тролінгу на адресу РФ, яку 47 країн запросили взяти посильну участь у деокупації АР Крим та Севастополя.

 

Тоді як Зеленський заявив, що в декларації установчого саміту Кримської платформи, яка засуджує окупацію Криму Російською Федерацією, завжди буде рядок для підпису представника Росії.

 

Він зауважив, що Російська Федерація не брала участі в саміті Кримської платформи, проте активно його обговорювала, реагувала і коментувала.

 

“Одним словом, була настільки активна, що склалося враження, ніби вона повноцінний учасник Кримської платформи”, - зазначив Зеленський.

 

За його словами, якщо цей майданчик настільки цікавить Росію, то ми "запрошуємо Російську Федерацію приєднатися до Кримської платформи для спільного вироблення шляхів деокупації Криму та виправлення її історичної трагічної помилки”.

 

 

Зазначимо, що Декларація Кримської платформи містить зобов'язання розглянути запровадження додаткових санкцій відносно РФ у разі подальшої агресії.

 

"Вона чітко фіксує невизнання незаконної анексії Криму, зобов'язання розглянути запровадження додаткових санкцій відносно РФ у разі подальшої агресії, об'єднання зусиль всіх країн-учасниць для зміцнення безпеки і стабільності в Чорноморському регіоні.

 

Вперше на міжнародному рівні РФ визнано державою-окупантом, і вона має негайно припинити порушення прав людини на тимчасово окупованій території, забезпечити безперешкодний доступ до Криму для міжнародних гуманітарних і правозахисних організацій", - констатував після завершення саміту президент України.

 

Як повідомляла «УМ», відкриваючи саміт, президент Володимир Зеленський заявив, що наодинці Україна ніколи не зможе повернути Крим і сподівається, що спільні зусилля держав в рамках «Кримської платформи» змусять Росію почати переговори про повернення півострова.