Шмигаль: В Україні створять біокластер для вироблення вакцини

14:26, 18.08.2021
Шмигаль:  В Україні створять біокластер для вироблення вакцини

Про створення в Україні біокластеру «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій» Шмигаль повідомив на засіданні уряду.

В Україні буде створено біокластер «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій», в якому вироблятимуть вакцини та тест-систем для діагностики інфекційних хвороб.

 

Як інформує УМ, про це 18 серпня повідомив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сказав на черговому засіданні уряду у середу.

 

«За останні роки та десятиріччя Україна практично повністю втратила всю базу для виробництва вакцин та тест-систем для діагностики інфекційних хвороб. І на виконання доручення Президента цю ситуацію ми почали змінювати ще минулого року, і одним із ключових кроків на цьому шляху стане створення біокластеру «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій». Бюджет проєкту на цей рік – 100 млн грн», - сказав, зокрема, Шмигаль.

 

Він зазначив, що кластер дозволить об'єднати державні та приватні ресурси аби максимально реалізувати освітній, науковий та технічний потенціал, який є у в країні. За його словами, кінцева мета – це розробка власних вакцин, і для цього потрібно почати виготовляти тест-системи та вакцини з відкритою технологією виробництва.

 

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів обіцяв додатково спрямувати 300 млн гривень на оснащення Центрів неонатального скринінгу.