У Білорусі відкрили кримінальну справу проти дівчини загиблого в Україні білоруського активіста Шишова

16:58, 17.08.2021
У Білорусі відкрили кримінальну справу проти дівчини загиблого в Україні білоруського активіста Шишова

Правоохоронні органи Білорусі зачищають не лише "неблагонадійних", але і їхнє оточення.

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальну справу проти Божени Жолудь — дівчини глави «Білоруського будинку в Україні» Віталія Шишова, знайденого повішеним у Києві 3 серпня.

 

Як інформує УМ, про це 17 серпня повідомиоло державне агентство Белта.

 

«У серпні 2021 року підозрювана, перебуваючи біля посольства Республіки Білорусь в Україні, закликала до масових заворушень, що супроводжується насильством над особистістю і збройним опором представникам влади, тобто до вчинення дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі», — повідомили в СК.

 

Дії дівчини «зафіксували на відео і розтиражували за допомогою різних засобів масової інформації та інтернет-ресурсів, в тому числі і деструктивних Telegram-каналів».

 

Слідком додав, що подібні дії тягнуть за собою кримінальну відповідальність аж до позбавлення волі строком на 5 років, попри місце їх вчинення, в тому числі і за межами Білорусі. Зазначається, що Жолудь із серпня 2020 року постійно проживає в Україні.

 

Нагадаємо, що 3 серпня близько 8-ї години ранку на території лісопаркової зони у Святошинському районі столиці знайшли повішеним 26-річного громадянина Білорусі Віталія Шишова. Він не повернувся з пробіжки, на яку вийшов 2 серпня. Київська прокуратура кваліфікувала справу як умисне вбивство.

 

«Білоруський дім в Україні» — спільнота, створена для взаємодопомоги білорусам, які змушені були залишити країну через режим Олександра Лукашенка. Шишов у ньому займався тим, що верифікував перебіжчиків із Білорусі: хто справді тікає від режиму Олександра Лукашенка, а хто є агентом білоруського КДБ.

 

У свою чергу, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко спростував причетність до вбивства Шишова.