Джонсон просить провести екстрені переговори G7 через події в Афганістані

15:39, 17.08.2021
Джонсон просить провести екстрені переговори G7 через події в Афганістані

Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон б'є на сполох.

Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон хоче зібрати лідерів «Великої сімки» через ситуацію в Афганістані.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у пресслужбі британського уряду після телефонної розмови Джонсона з канцлером Німеччини Ангелою Меркель 17 серпня.

 

«Премʼєр-міністр виклав свій намір скликати лідерів G7 на віртуальну зустріч, щоб обговорити це за першої нагоди», — йдеться, зокрема, у повідомленні.

 

Джонсон та Меркель погодилися з тим, що глобальна співпраця має вирішальне значення як щодо термінової необхідності евакуації іноземних громадян та інших осіб з Афганістану, так і відносно важливості запобігання гуманітарній кризі в країні і регіоні.

 

«Обидва лідери вирішили використовувати свій двосторонній і багатосторонній вплив, щоб спонукати міжнародних партнерів обрати єдиний підхід для вирішення поставлених перед ними завдань», — додали на Даунінг-стріт.

 

Окрім цього, Джонсон наголосив на необхідності узгодження спільних міжнародних стандартів в галузі прав людини, яких міжнародне співтовариство дотримуватиметься за будь-якого майбутнього уряду «Талібану» в Афганістані.

 

Нагадаємо, щот 15 серпня бойовики руху «Талібан» увійшли в Кабул і заявили, що взяли владу у країні. Бойовики взяли під контроль понад 90% територій. Частина уряду і на той час ще президент Ашраф Гані втекли з країн. «Талібан» очікує повної передачі влади та готується оголосити про створення Ісламського Емірату Афганістан — так називалася країна 20 років тому під правлінням «Талібану», поваленого військами США у 2001 році.

 

Із Кабулу та країни хлинув потік біженців. У столиці триває масова евакуація дипломатів і громадян інших країн. Також літаками евакуюють афганців, які співпрацювали зі США і союзниками, але хаос в аеропорту призводить до жертв. Вісьмох українців вивезли вранці 16 серпня. Наразі там залишаються ще близько сотні громадян України (літак не може вилетіти).