США критикують режим Лукашенка через скандал із легкоатлеткою Тимановською

09:59, 03.08.2021
США критикують режим Лукашенка через скандал із легкоатлеткою Тимановською

Христина Тимановська і її чоловік Арсеній Зданевич під час силового тренування. (Фото instagram.com/kristi_timanovskaya)

Держсекретар США Ентоні Блінкен вважає неприпустимою ситуацію з білоруською спортсменкою Христиною Тимановською, яку силоміць намагалися вивезти з Олімпійських ігор у Токіо до Мінська на минулих вихідних.

 

Як повідомляє Україна молода, позицію офіційного Вашингтона пан Блінкен навів у Twitter.

 

"Режим Лукашенка прагнув здійснити ще один акт транснаціональних репресій: спробу змусити спортсменку Христину Тимановську залишити Олімпіаду просто за те, що вона скористалася правом на свободу слова. Такі дії порушують олімпійський дух, є образою основних прав і неприпустимі", - написав держсекретар США.

 

Водночас, Міжнародний олімпійський комітет розпочав офіційне розслідування тверджень про те, що Білорусь намагалася насильно відправити з Токіо до Мінська бігунку Христину Тимановську. 
 
«Нам необхідно встановити всі факти. На що може знадобитися час», - сказав представник МОК Марк Адамс. - А поки що наша перша турбота - це спортсмен».
 

Як повідомляла «УМ», легкоатлетка з Білорусі Христина Тимановська заявила, що її силою відвезли в аеропорт Токіо після того, як вона розкритикувала національних тренерів, і попросила міжнародного захисту.

 

Після цього Тимановська отримала гуманітарну візу Польщі і зможе подати заяву на політичний притулок. Її чоловік виїхав до України.