Україна в ОБСЄ закликала Росію повернутися до перемир’я

16:15, 29.07.2021
Україна в ОБСЄ закликала Росію повернутися до перемир’я

Місія ОБСЄ неухильно стежить за всіма порушеннями режиму припинення вогню на сході України

Росія, як сторона досягнутих у ТКГ Додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року, має повернутися до взятих на себе зобов’язань із дотримання перемир’я.

 

Як інформує УМ, про це 29 липня заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер.

 

«Ми закликаємо російську сторону повернутися до режиму припинення вогню та забезпечити його всеосяжний та стійкий характер», - заявив Цимбалюк, коментуючи ситуацію навколо різкого зростання кількості порушень перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ.

 

Він вказав на те, що перемир’я загалом принесло позитивні результати, адже протягом року спостерігалося зменшення кількості загиблих українських військовослужбовців майже вдвічі (з 88 до 45 бійців), також втричі було менше поранених серед бійців ЗСУ (з 494 до 163). Крім того, безпечнішим стало і життя цивільних осіб у зоні конфлікту.

 

Водночас, український посол вказав на різке зростання кількості порушень режиму припинення вогню, що підтверджується звітами СММ ОБСЄ, яке розпочалося у квітні 2021 року – одночасно з інтенсивним нарощуванням Росією військ вздовж кордону з Україною та в окупованому Криму. «Обидві ці тенденції продовжуються, на жаль, і досі», - додав Цимбалюк.

 

Зокрема, він навів приклад одного з останніх порушень перемир’я з боку російських окупаційних військ – обстрілу із 122-мм артилерії 26 липня, коли було поранено 7 українських військовослужбовців. Того ж дня СММ підтвердила поранення осколками цивільної особи у східній частині підконтрольної уряду Мар’їнки.

 

Очільник місії України в ОБСЄ нагадав присутнім про те, що саме Росія, а не її маріонетки в ОРДЛО, несе відповідальність за порушення Додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року, які були досягнуті в ТКГ, що складається з України, Росії та ОБСЄ.

 

«Домовленість була досягнута в ТКГ, яка, як відомо з першого речення Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, складається з України, Росії та ОБСЄ. Так звані "представники окремих районів" просто беруть участь у засіданнях ТКГ, про що, зокрема, згадувала СММ. Вони не є стороною ні Додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню, ні російсько-українського конфлікту загалом», - заявив Цимбалюк.

 

Нагадаємо, що 22 липня 2020 року Тристоронньою контактною групою було досягнуто згоди щодо додаткових заходів з посилення режиму припинення вогню з метою забезпечення дотримання повного всеосяжного, стійкого і безстрокового перемир’я.