Зеленський: за час російської агресії загинули десятки спецпризначенців

15:11, 29.07.2021
Зеленський: за час російської агресії загинули десятки спецпризначенців

ССО - одні з найбоєздатніших підрозділів в українській армії.

Військовослужбовці Сил спеціальних операцій (ССО) за роки російської агресії на сході України виконали близько 10 тисяч бойових спеціальних задач, понад 600 воїнів були удостоєні державних нагород, а 7 спецпризначенців - звання «Герой України».

 

За Україну свої життя віддали 80 воїнів-спецпризначенців.

 

Як інформує УМ, про це 29 липня заявив Президент Володимир Зеленський під час участі в заходах з нагоди Дня Сил спеціальних операцій на Житомирщині.

 

«За часи війни на Донбасі особовим складом виконано близько 10 тисяч бойових спеціальних задач. За особисту мужність, героїзм та вірність військовій присязі понад 600 воїнів у сірих беретах удостоєні державних нагород, а 7 спецпризначенців - високого звання «Герой України», - сказав Президент.

 

Він наголосив, що загалом своє життя за Україну віддали 80 героїв-спецпризначенців.

 

Глава держави розповів, що саме спецпризначенці 26 травня 2014 року першими розпочали оборону Донецького аеропорту, уразивши першим пострілом оператора ПЗРК бойовиків.

 

Також він зауважив, що ССО першими у ЗСУ в 2020 році перейшли на типову структуру штабів армій країн НАТО і першими змінили радянські зразки снайперської зброї на сучасні комплекси українського виробництва.

 

Крім того, Зеленський відзначив, що Сили спецоперацій співпрацюють з міжнародними партнерами, окремі підрозділи військових частин повністю інтегровані із силами спеціальних операцій НАТО, а 140-ий центр ССО отримав сертифікат як підрозділ сил спеціальних операцій і має право бути залученим до виконання завдань у складі НАТО.

 

За словами глави держави, це перший в історії підрозділ з країни, яка не є членом НАТО, що отримує такий сертифікат.

 

«Ваша перевага не в кількості, ваша перевага в якості, у високому рівні знань та навичок, помножена на патріотизм, на рішучість, уміння адекватно оцінювати обстановку та приймати важливі швидкі рішення», - звернувся Президент до військовослужбовців ССО.

 

Нагадаємо, що 29 липня відзначається День Сил спеціальних операцій Збройних сил України. Це офіційне військове свято започатковане указом Президента 26-го липня 2016 року.

 

Сили спеціальних операцій – окремий вид Збройних сил, який складається із добре навчених та мотивованих військових, здатних вести підривну діяльність в тилу ворога, організовувати партизанську боротьбу на окупованих територіях, звільняти важливих заручників або захоплювати ворогів.