До адмінмежі з Кримом та ОРДЛО запустять безкоштовні автобуси

08:46, 29.07.2021
До адмінмежі з Кримом та ОРДЛО запустять безкоштовні автобуси

Відстань від КПВВ до "нуля" люди повинні переходити пішки. (Фото Дерприкордонслужби України)

Уряд планує запустити безкоштовні автобуси для українців, які перетинають КПВВ в Донецькій, Луганській області та в окупованому Криму.

 

Як передає Україна молода, про це розповів міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков в ефірі телеканалу "Дом".

 

"Ми отримали дозвіл змінити порядок використання коштів і тепер зможемо провести тендерні закупівлі та забезпечити транспортний сервіс для людей, які перетинають КПВВ. Справа в тому, що від самого КПВВ далі йде режимна зона, яка закінчується крапкою "нуль" (така умовна назва). І ось цю відстань від КПВВ до "нуля" люди повинні переходити пішки (крім тих КПВВ, де можна проїжджати на автотранспорті). Для літніх людей, а їх найчастіше велика кількість перетинає КПВВ, це важко, особливо в спеку або в мороз", — зазначив Резніков.

 

За його словами, це буде мінішатл, який підвозитиме людей з речами.

 

"Для людей послуга буде безкоштовною. Тобто держава бере на себе соціальну відповідальність. Через фінансування з держбюджету наше міністерство реалізує цю закупівлю на тендерних процедурах, і перевізники будуть це робити для людей безкоштовно, а їм оплачувати їхні послуги буде держава", — наголосив урядовець.

 

За інформацією міністра, до пандемії, у 2019 році, на всіх КПВВ було близько 15 млн перетинів (не людей, а саме перетинів) за рік, з них 3,5 млн — це адміністративний кордон з Кримом на Херсонщині, і відповідно, 11,5 млн — лінія дотику в Донецькій і Луганській областях. Тобто, в середньому, 10 тис. осіб — на одному КПВВ.

 

Раніше прем'єр Денис Шмигаль наголосив, що проблема перетину КПВВ без свого транспортного засобу часто найгостріша, зокрема для людей з інвалідністю та літніх людей.