Зеленський і Росія одночасно виступили проти української мови – Княжицький

23:03, 24.07.2021
Зеленський і Росія одночасно виступили проти української мови – Княжицький

Микола Княжицький (в центрі) і опозиційні нардепи не вперше відстоюють українську мову у Раді. (Фото з ФБ-сторінки Миколи Княжицького)

Народний депутат від фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький вважає, що президент Володимир Зеленський і Російська Федерація одночасно почали наступ на українську мову.

 

Як повідомляє Україна молода, свою позицію обранець навів у Facebbok.

 

Зокрема, він нагадав, що 16 липня вступила в дію норма Закону про мову, яка передбачала трансляцію фільмів і серіалів українською. А перед цим представники монобільшості декілька разів намагалися зупинити вступ у дію цієї статті.

 

«Вже після вступу у силу норм Росія подає терміновий позов до Європейського Суду з прав людини (ЄСПЛ) з вимогою визнати дискримінацією обмеження російської мови у медіа. Позов подає Генпрокуратура РФ. У ті ж дні Студія «Квартал 95» припиняє переклад українською серіалу «Свати», а канал Ігоря Коломойського 1+1 публічно відмовляться виконувати закон», навів паралелі Микола Княжицький.

 

Нардеп нагадав, що Нацрада з питань телебачення та радіомовлення публічно відмовилася контролювати норми законів про мову, кінематограф і телебачення, які регулюють вживання української на телебаченні.

 

«Цікаво, що ЄСПЛ відмовляє Росії, не вбачаючи дискримінації у застосуванні Закону про мову… Суд вирішив відхилити клопотання згідно з правилом 39 Регламенту Суду, оскільки воно не передбачає серйозного ризику непоправної шкоди основного права, передбаченого Європейською конвенцією з прав людини», – зазначив політик.

 

І акцентує, що серіал «Свати», виробництва «95 Кварталу» демонстративно відмовилися перекладати українською. При цьому, основним власником «Кварталу» була родина Зеленських, яка за інформацією медіа продала свою участь першому помічнику президента Шефіру.

 

«Таким чином, повна відповідальність за відмову виконувати закон у тому числі лежить на офісі президента і на ньому самому», – зауважив депутат.

 

І звернув увагу, що для того, щоб Національна Рада під страхом звільнення не контролювала виконання Закону про мову, перед вступом у дію закону «Слуги народу» ініціювали зміни до закону, які послаблюють незалежність Нацради.

 

«При цьому не були враховані зауваження Єврокомісії, що процедура звільнення членів Нацради має забезпечувати їм можливість надати пояснення на свою користь та відстоювати свою позицію», – написав Княжицький.

 

Він нагадав, що в Україні вже були прецеденти, коли президент звільнив чотирьох членів Нацради за начебто незадовільну роботу, але одразу в той самий день двох з них призначив назад.

 

На його переконання, за наявності залежності Нацради від президента особисто та через керовану ним фракцію в парламенті складно очікувати, що вона буде виносити рішення проти президента та його бізнесу.

 

«Наприклад, серіал «Свати» створювала фірма Зеленського російською мовою. І штрафувати телеканал за те, що він показує серіал президента з порушенням закону про мову, залежна від президента Нацрада, очевидно, ніяк не може.

 

Саме тому уся відповідальність за тимчасове блокування введення закону про мову лежить і на тих, хто ініціював такі зміни (а це “Слуги народу”) і на тих, хто за них голосував. Принагідно відзначу, що норми про незалежність Нацради відстоювали лише представники «Європейської Солідарності», – додав Княжицький.

 

Депутат констатує: «Боротьба за мову перетворюється у боротьбу за Незалежність і демократію в Україні. У цій боротьбі з країною-агресором, олігархами і їхньою маріонеткою на чолі держави ми повинні перемогти й переможемо».

 

Як повідомляла «УМ», мовний омбудсмен Тарас Кремінь закликав українських спортсменів і членів делегації, під час офіційних виступів на Олімпіаді-2020 говорити українською мовою.