Фахівці продовжують відбирати проби ґрунту поблизу «Рівнеазот»

10:24, 21.07.2021
Фахівці продовжують відбирати проби ґрунту поблизу «Рівнеазот»

Глава відомства Андрій Мальований запевняє, що все під контролем (Фото:Андрій Мальований)

Співробітники Державної екологічної інспекції України в середу 21 липня продовжили відбір ґрунтів для проведення екоекспертизи поблизу ПрАТ "Рівнеазот", де напередодні сталася аварія з викидом в повітря оксиду азоту, і в населених пунктах поблизу підприємства.

 

Як інформує УМ, про це вранці 21 липня повідомив глава відомства Андрій Мальований на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

«Триває проведення екологічної експертизи в зв'язку з аварійною ситуацією на ПрАТ "Рівнеазот". Учора і сьогодні здійснюються дослідження ґрунтів у населених пунктах поблизу підприємства з урахуванням рози вітрів. Вже відібрано проби ґрунту в 5-ти точках: поблизу підприємства ПрАТ "Рівнеазот", на території населених пунктів Городок, Караєвичі, Обарів, а також в місті Рівному (з боку Луцького кільця)», - написав, зокрема, Мальований.

 

Він нагадав, що внаслідок аварії на Рівненському хімічному заводі ПрАТ «Рівнеазот» в повітря потрапили хімічні речовини і утворилася хмара помаранчевого кольору. Причиною була розгерметизація трубопроводу нітрозних газів – неконцентрованої азотної кислоти на агрегаті №5 підприємства, в результаті чого стався викид оксиду азоту. Силами підприємства надзвичайна ситуація була ліквідована.

 

Мальований зазначив, що фахівці ДЕІ зафіксували, що надходження забруднюючих речовин у повітря припинено.

 

«Фахівцями відділу інструментально-лабораторного контролю ДЕІ Поліського округу були проведені заміри атмосферного повітря - показники в рамках допустимих концентрацій», - написав він.

 

Нагадаємо, що «Рівнеазот» повідомив про надзвичайну ситуацію на підприємстві у вівторок - розгерметизацію трубопроводу в цеху виробництва азотної кислоти, в результаті якої стався разовий викид нітрозних газів у незначній кількості на території заводу.

 

У Міністерстві внутрішніх справ підтвердили інформацію про відсутність жертв і постраждалих.

 

За даними ДСНС, концентрація газу в повітрі, що утворилася в результаті витоку на заводі мінеральних добрив "Рівнеазот" у вівторок, у п'ять разів нижче рівня, небезпечного для людини, а загрози довкіллю в результаті події немає. "За інформацією лабораторного центру небезпечний рівень газу складає 5 мг на куб повітря. На момент витоку газу становив 1 мг на куб. м", - повідомили у відомстві.

 

За інформацією головного санітарного лікаря Рівненської області Романа Сафонова, показники забруднення атмосферного повітря у Рівному після витоку газу на заводі мінеральних добрив "Рівнеазот" у нормі.

 

Він додав, що в разі викиду в атмосферу шкідливих речовин, перш за все страждають найбільш вразливі групи з захворюванням органів дихання і люди похилого віку. За словами Сафонова, жителям міста варто закривати вікна і не виходити на вулицю, поки ситуація не нормалізується.

 

Згідно із заявою голови Рівненської обласної державної адміністрації Сергія Коваля, після проведення замірів у 4-х точках: селах Городок, Караєвичі, Обарів, а також у Рівному на вул. Млинівська місцевий Гідрометцентр не виявив перевищення гранично допустимої концентрації діоксиду азоту в повітрі.