Зупиніть наш біль: під Радою закликали легалізувати медичний канабіс

11:16, 13.07.2021
Зупиніть наш біль: під Радою закликали легалізувати медичний канабіс

Чи дослухаються парламентарі до вимог мітингувальників - покаже час.

Біля будівлі Верховної Ради 13 липня відбулася акція «Зупиніть наш біль: зараз у нас є лише «Потерпін» на підтримку законопроєкту про легалізацію медичного канабісу.

 

Як інформує УМ, участь в акції взяли кілька десятків людей. Серед них – хворі, яким необхідно вживати медичний канабіс для полегшення болю, народні депутати та небайдужі перехожі.

 

Вони тримали у руках плакати із написами: «Медканабіс – ліки», «Голосуйте 5596», «Мені треба медканабіс, а не «потерпін», «Скільки ще терпіти» та наголошували на необхідності ухвалення народними депутатами відповідного законопроєкту №5596.

 

Нагадаємо, що парламентарії з різних фракцій і груп 2 червня зареєстрували у парламенті законопроєкт №5596 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності». Мета проєкту закону - легалізація медичного канабісу.

 

За словами голови Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, одного з авторів законопроєкту Михайла Радуцького, у разі легалізації в Україні медичного канабісу ціна ліків на його основі може становити 10-12 доларів, що мінімум у десять разів менше, ніж його ціна на "чорному ринку". Такі ліки будуть виписувати тільки за електронним рецептом з підписом лікаря. Голова медичного комітету також підкреслив, що у законопроєкті чітко прописані вимоги контролю. Так, кожен кущ медичного канабісу контролюватиметься системою відеоспостереження.

 

У свою чергу, Президент Володимир Зеленський ініціював позачергове засідання парламенту на 13 липня. У порядку денному 5 законопроєктів, серед яких, зокрема, проєкт закону №5596.

 

Раніше перший заступник голови фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Олександр Корнієнко спрогнозував, що близько 200 народних депутатів від «СН» підтримають законопроєкт про легалізацію медичного канабісу.