Зеленський вніс до ВР законопроєкт про великий герб України

13:21, 28.06.2021
Зеленський вніс до ВР законопроєкт про великий герб України

Володимир Зеленський під час урочистого засідання Ради з нагоди Дня Конституції. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський заявив про те, що вносить до Верховної Ради законопроєкт про великий державний герб України.

 

Під час свого виступу на урочистому засіданні парламенту з нагоди Дня Конституції президент зазначив, що визначив законопроєкт як невідкладний.

 

«Відповідно до статті 93 Конституції України я вношу на розгляд Верховної Ради законопроєкт про великий державний герб України, і позначаю його як невідкладний», - заявив Зеленський.

 

За його словами, під час розгляду документа в пленарному засіданні Ради доповідати про нього буде перший президент України Леонід Кравчук.

 

«28 червня 1996 року поява Конституції України ознаменувала низку важливих речей. Українська мова отримала статус єдиної державної, а гривня – статус національної валюти. На найвищому законодавчому рівні були закріплені державні символи: синьо-жовтий прапор, тризуб та гімн «Ще не вмерла України…», – нагадав Зеленський.
 
 
Проте, зауважив він, протягом 25 років залишається невирішеним одне питання, а саме: не затверджений єдиний державний символ, який прямо передбачений Конституцією, – це великий герб України.
 
 
«За ці роки було багато різних конкурсів, суперечок, сварок, думок і різних бачень. Це нормально, це демократія. Я гадаю, що у рік 30-ліття незалежності і 25-ліття Конституції потрібно в цьому питанні нарешті поставити крапку. А тому, відповідно до статті 93 Конституції України, вношу на розгляд Верховної Ради проект закону про великий Державний герб України і визначаю його як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою», – сказав президент обранцям.
 

Нагадаємо, у листопаді минулого року журі визначило Олексія Кохана переможцем конкурсу на ескіз проєкту великого державного герба України. Тоді чимало українців розкритикували ескіз і назвали його "салат гербовий". 

 

Зазначалось, що ескіз-переможець включає обов'язкові елементи, передбачені Конституцією: герб Війська Запорізького (козак з мушкетом) і знак княжої держави Володимира Великого - малий державний герб тризуб.

 

Згідно ст. 20 Конституції, «головним елементом великого державного герба України є знак княжої держави Володимира Великого (малий державний герб України).

 

Великий державний герб встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України».