Есмінець Defender прямував до Грузії на очах росіян – міністр оборони Британії Воллес

17:15, 23.06.2021
Есмінець Defender прямував до Грузії на очах росіян – міністр оборони Британії Воллес

Британський військовий на борту есмінця Defender. (Фото Міноборони Великої Британії)

Міністр оборони Британії Бен Воллес пояснив, що есмінець Defender робив у Чорному морі і не підтвердив російські заяви про те, що в його бік пролунав попереджувальний вогонь окупантів з повітря і води.

 

За його словами, британський есмінець, про обстріл якого заявили в Росії, здійснював звичайний транзит з Одеси до Грузії через Чорне море.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться у заяві Бена Воллеса у Твіттері в середу.

 

«Сьогодні вранці HMS Defender здійснив звичайний транзит з Одеси до Грузії через Чорне море. Як і завжди для цього маршруту, він увійшов в міжнародно визнаний коридор поділу руху. Він успішно покинув цей коридор о 9:45 за британським літнім часом. Як завжди, російські кораблі стежили за його проходом, і він дізнався про (російські - Ред.) навчання в більш широкому районі», - йдеться у повідомленні міністра оборони Великої Британії.

 

 

Зауважимо, що перед тим у Міністерстві оборони Великої Британії спростували інформацію російських пропагандистських ЗМІ про нібито відкриття попереджувального вогню по британському есмінцю з боку російських військових біля берегів окупованого Росією українського Криму, зокрема, в районі мису Фіолент.

 

Британські військові заявили, що корабель Королівського флоту здійснював мирний прохід територіальними водами України відповідно до міжнародного права.

 

«Ми вважаємо, що росіяни проводили артилерійські навчання в Чорному морі та попередньо попередили морське співтовариство про свою діяльність. В HMS Defender не стріляли, і ми не визнаємо твердження про те, що на його шляху скидалися бомби», - йдеться у повідомленні британського Міноборони.

 

Водночас, міністерство оборони Росії ніяк не вгамується і заявляє, що розцінює дії есмінця ВМС Великої Британії у Чорному морі як небезпечні та закликає британську сторону провести розслідування дій екіпажу військового корабля.

 

«Небезпечні дії есмінця ВМС Великої Британії розцінено Міноборони Росії як грубе порушення Конвенції ООН із морського права 1982 року. Російське військове відомство закликало британську сторону провести ретельне розслідування дій екіпажу есмінця «Дефендер» для недопущення подібних інцидентів у майбутньому», - заявили в російському військовому відомстві.

 

У Міноборони РФ також повідомили, що британському військовому аташе в Москві, який сьогодні був викликаний до російського військового відомства, було оголошено про, нібито, порушення есмінцем «Дефендер» держкордону Росії.

 

У свою чергу, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголошує на необхідності якісно нової взаємодії НАТО з Україною у Чорному морі.

 

«Наочний доказ української позиції: агресивна і провокативна політика РФ в Чорному і Азовському морях, окупація та мілітаризація Криму становлять постійну загрозу Україні та союзникам. Саме тому я наголошую, що необхідна якісно нова взаємодія членів НАТО з Україною у Чорному морі», - заявив пан Кулеба в соцмережах.

 

Як повідомляла «УМ», міноборони РФ заявило, що російські військові і прикордонники нібито відкривали «попереджувальний» вогонь і зробили «попереджувальне» бомбометання по курсу британського есмінця "Дефендер", коли він проходив у Чорному морі біля берегів окупованого Росією Криму в районі мису Фіолент.