СБУ викрила нову корупційну схему в Укрзалізниці: збитки бюджету становили до 1 млн грн щомісяця

16:59, 23.06.2021
СБУ викрила нову корупційну схему в Укрзалізниці: збитки бюджету становили до 1 млн грн щомісяця

Співробітники АТ «Укрзалізниці» не перестають дивувати своєю захланністю

СБУ викрила новий корупційний механізм в АТ «Укрзалізниця». Одна із філій товариства, яка займається видобутком і продажем щебню, продавала його лише «потрібним» клієнтам. Щомісяця «прибутки» ділків становили, у середньому, мільйон гривень. Схема діяла майже пів року.

 

Як інформує УМ, про це 23 червня повідомили на сайті СБУ.

 

Співробітники СБУ встановили, що організував схему керівник виробничого підрозділу філії «Центр управління промисловістю» АТ «Укрзалізниця».

 

Посадовець вимагав хабарі від бізнесменів з будівельної галузі. За неправомірну вигоду він «гарантував», що щебінь продаватимуть саме їм. Усе це в обхід прозорих процедур. При чому торгівля йшла оптовими партіями.

 

Для передачі грошей організатор оборудки залучив посередника.

 

Співробітники СБУ задокументували факт одержання учасником схеми частини хабара. Правоохоронці затримали посередника у Києві під час передачі чергової частини неправомірної вигоди у розмірі 87 500 грн.

 

Наразі затриманому повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 368-3 (підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб чи поєднані з вимаганням неправомірної вигоди) Кримінального кодексу України.

 

У межах кримінального провадження вирішується питання щодо повідомлення про підозру організатору оборудки.

 

Тривають невідкладні слідчі дії для встановлення і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до протиправної діяльності.

 

Викриття правопорушення проводили співробітники Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ спільно зі слідчими Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві та за процесуального керівництва Печерської окружної прокуратури м. Києва.