Росія розширює шпигунський потенціал Ірану

09:47, 11.06.2021
Росія розширює шпигунський потенціал  Ірану

шпигунський супутник у космосі

Росія готується надати Ірану супутникову систему.

 

Вона дозволить Тегерану безпрецедентну можливість відстежувати потенційні військові цілі на Близькому Сході і за його межами.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Washington Post.

 

Згідно з планом, іранцям буде доставлений супутник Канопус-V російського виробництва, який оснащений камерою з високою роздільною здатністю.

 

Це підвищить шпигунські можливості Ірану і дозволить здійснювати постійний моніторинг об'єктів, починаючи від нафтопереробних заводів в Перській затоці та ізраїльських військових баз до іракських казарм.

 

Канопус-V призначений для цивільного використання, але лідери Корпусу вартових ісламської революції Ірану з 2018 року здійснили кілька поїздок до Росії, щоб допомогти в переговорах щодо угоди.

 

Цієї весни російські експерти вирушили до Ірану, щоб допомогти навчити бригади, які будуть керувати супутником з недавно побудованого об'єкта недалеко від Караджа на захід від Тегерана.

 

Згідно з угодою, новий супутник Ірану буде запущений в Росії і матиме російське обладнання, в тому числі камеру з роздільною здатністю 1,2 метра.

 

Це є значним поліпшенням у порівнянні з нинішніми можливостями Ірану, але далеко від якості, що досягається американськими супутниками-шпигунами.

 

«Він не найкращий у світі, але з високою роздільною здатністю і дуже хороший для військових цілей», - заявив офіційний представник Близького Сходу.

 

Занепокоєння викликає і те, що тепер Іран зможе поділитися знімками з проіранськими угрупованнями ополченців по всьому регіону.

 

Проіранські ополченці причетні до неодноразових ракетних обстрілів іракських військових баз, де знаходяться американські війська і військові інструктори.