Експансія Росії спонукає Євросоюз до активнішої протидії

11:23, 09.06.2021
Експансія  Росії спонукає  Євросоюз до активнішої  протидії

Президент Литви Ґітанас Науседа: ми повинні зупинити Росію

Президент Литви Гітанас Науседа  у щорічному зверненні до парламенту зазначив, що  головне  завдання його країни  та союзників  - зупинити експансію Росії.

 

Як інформує УМ, це звернення  опублікувало видання Delfi.

 

«Ми зобов'язані реально оцінювати ситуацію в регіоні. Росія, спираючись на нарощування військової потужності, продовжує грубо порушувати міжнародне право в Криму, на сході України і в Грузії, а також все більше посилює контроль над Білоруссю. Тому наша найголовніша задача сьогодні - разом з союзниками зупинити експансію Росії і уникнути ще більшої дестабілізації регіону», - сказав Науседа.

 

Він наголосив, що дуже важливо в Балтійських країнах приділяти особливу увагу питанням стримування, зміцнювати бойові групи, розгорнуті в рамках посиленої передової присутності НАТО, і місію з патрулювання повітряного простору, а також розробляти конкретні плани оборони.

 

За його словами, протистояти загрозам можна шляхом забезпечення активної участі США в питаннях безпеки балтійського регіону.

 

«Ми повинні домагатися того, щоб у Литві постійно на ротаційній основі були присутні війська США, а розміщення на постійній основі здійснювалося якомога ближче до наших кордонів. Про це я буду говорити і на майбутньому саміті НАТО наступного тижня», - сказав Науседа.

 

Він також закликав збільшувати оборонні витрати до 2,5% ВВП до 2030 року, зміцнювати військовий потенціал та активно брати участь у міжнародних місіях.