Зеленський хоче змінити процедуру декларування

12:21, 29.05.2021
Зеленський хоче змінити процедуру декларування

Зеленський закликав Шмигаля невідкладно підготувати зміни до закону «Про запобігання корупції». (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський закликає уряд невідкладно підготувати та внести до Верховної Ради проект змін до закону «Про запобігання корупції».

 

Зокрема, на Банковій підготували п'ять змін до цього закону, серед яких - підвищення прозорості процедури декларування.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у листі Зеленського прем'єр-міністру Денису Шмигалю, передає Офіс президента в суботу.

 

Зокрема, глава держави пропонує внести наступні зміни до закону:

 

1. Чітко визначити термін, протягом якого щодо чиновника після його призначення чи обрання не будуть діяти обмеження щодо припинення підприємницької діяльності або припинення його повноважень у складі правління, наглядових рад компаній.

   

2. Відновити тридцятиденний період, протягом якого посадові особи зобов'язані передати в управління інших осіб належні їм підприємства та корпоративні права.

   

3. Уточнити положення про те, що вимоги щодо передачі в управління іншій особі не застосовуються саме в частині акцій акціонерного товариства сукупною номінальною вартістю не більше 0,25 прожиткового мінімуму, в якому особу призначено або обрано на посаду, і які в сукупності не перевищують 5% голосуючих акцій АТ.

   

4. Ввести обов'язкове декларування операцій з купівлі/продажу іноземної валюти суб'єктів декларування або членів їх сімей, якщо сума перевищує 50 прожиткових мінімумів.

   

5. Відновити обов'язкову повну перевірку декларацій осіб, які займають посади радника або помічника глави Верховної ради і проведення спеціальної перевірки претендентів на ці посади.

 

Нагадаємо, Закон України "Про запобігання корупції" був прийнятий 14 жовтня 2014 року і введений у дію 26 квітня 2015 року. 17 жовтня 2019 року Верховна Рада підтримала зміни до закону про запобігання корупції щодо викривачів корупції.

 

Як повідомляла «УМ», почесний член Атлантичної Ради, заступник генсека НАТО в 2012-16 роках Олександр Вершбоу вважає, що під час візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена до Києва, Україна отримала від США "меседж жорсткої любові", який гарантує підтримку американської влади, але вимагає реформ по боротьбі з корупцією.