ЄС і США закликали терміново припинити польоти над Білоруссю

10:18, 24.05.2021
ЄС і США закликали терміново припинити польоти над Білоруссю

Дожилися: над Білоруссю летіти небезпечно!

У ЄС і США закликали терміново припинити польоти над Білоруссю після того як у неділю, 23 травня, в аеропорту Мінська після екстреної посадки літака, що летів з Афін до Вільнюсу, був затриманий колишній головний редактор Телеграм-каналу Nexta, який висвітлював протести в Білорусі, Роман Протасевич і його дівчина - Софія Сапега.

 

Як інформує  УМ, відповідну заяву опубліковано прес-службою глави комітету із закордонних справ Сенату Конгресу США Роберта Менендеса.

 

До неї приєдналися голови комітетів у закордонних справах в законодавчих органах восьми країн світу: США, Великої Британії, Німеччини, Ірландії, Латвії, Литви, Польщі та Чехії.

 

«До проведення розслідування ми закликаємо відсторонити Білорусь від організації і ввести заборону на всі польоти над Білоруссю, включаючи польоти в країну і з неї ... Використання винищувачів для перехоплення цивільного рейсу Ryanair є актом піратства ... Цей безрозсудний вчинок піддавав пасажирів і екіпаж смертельній небезпеці», - йдеться в заяві.

 

Політики також закликали Міжнародну організацію цивільної авіації негайно провести розслідування цього явного порушення вільного транзиту між державами і загроз для авіації.

 

"Ми закликаємо до негайного і беззастережного звільнення Романа Протасевича і всіх інших політичних ув'язнених", - наголошується в документі.

 

Як повідомляє у своєму Телеграм - каналі Еuroradio, деякі авіакомпанії вже вирішили уникати повітряного простору Білорусі, не чекаючи офіційних заборон.

 

Щонайменше два рейси авіакомпанії AirBaltic (Рига-Одеса і Рига-Тбілісі) облітають Білорусь.

 

Як  раніше повідомляла УМ, літак авіакомпанії Ryanair у неділю було екстрено посаджено в Мінську.