День Героїв неофіційно відзначають в Україні

14:37, 23.05.2021
День Героїв неофіційно відзначають в Україні

Бігборд до Дня Героїв у Покровську Донецької області.

День Героїв або Свято Героїв відзначають щороку на честь українських вояків — борців за волю України, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, ОУН-УПА, а також героїв Небесної сотні та сучасної російсько-української війни.

 

Наразі День Героїв не є офіційним державним святом, але усе частіше відзначається органами місцевої влади в Україні.

 

Так, День Героїв широко святкується, зокрема, на Галичині, де до нього приурочуються офіційні урочистості. З 2014 року відбулось значне поширення святкувань в центральних та східних регіонах України.

 

Про це інформує Україна молода в неділю.

 

Зокрема, у Києві 23 травня відбулася панахида та покладання квітів біля меморіального знаку Героям Небесної сотні, також урочисто вшанували борців за Незалежність України біля Стіни пам’яті Михайлівського собору.

 

У столичних заходах вже традиційно беруть участь родини Героїв Небесної Сотні, родини полеглих учасників АТО й ООС, учасники цих бойових дій, учасники Революції Гідності, небайдужі кияни.

 

Організатори: громадська організація «Родини «Небесної сотні», Київський міський центр допомоги учасникам Антитерористичної операції, Всеукраїнська Громадська організація «Об’єднані війною. 90-й батальйон», Національний музей Революції Гідності.

 

Національно-патріотичні організації досі домагаються встановлення Дня Героїв офіційним державним святом.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

День Героїв відзначають вже восьмий десяток років. У суворі роки збройної боротьби Других Визвольних Змагань проти радянської та нацистської окупації, українці на чолі з ОУН вшановували пам'ять Героїв. У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку, 23 травня, святкувати День Героїв.

 

Сумне свято було приурочене до 23 травня 1938 року, коли в Роттердамі було вбито Провідника ОУН Євгена Коновальця. Було також обумовлено, що "саме у травні пішли з життя кращі сини України XX століття": Микола Міхновський, Симон Петлюра та Євген Коновалець.

 

До здобуття Україною незалежності свято святкувалося підпільно, з проголошенням незалежності у 1992 році почало набувати розголосу.

 

Від 2014 року свято потроху починає визнаватися державними та самоврядними органами, проходять культурно-масові заходи, організовані владою. Після початку новітньої російської агресії в цей день вшановують пам'ять про загиблих в ній захисників України.

 

В сучасному вигляді День Героїв відзначається 23 травня, але святкові та пам'ятні заходи проходять весь тиждень, на який припадає свято. Для зручності та якомога більшої участі, масові заходи, почасти, відбуваються в п'ятницю, суботу та неділю, що настає після свята. Львівська обласна рада прийняла рішення про святкування в четверту неділю травня.