Вишиванка чи косоворотка: вбрання Зеленських висміюють фотожабами

22:02, 20.05.2021
Вишиванка чи косоворотка: вбрання Зеленських висміюють фотожабами

Президентське подружжя чи то у косоворотці і блузці чи то у сучасних новотворах. (Фото Олени Зеленської)

Користувачів соцмереж украй обурив пост першої леді країни зі світлиною в національному вбранні у соцмережах, який вона оприлюднила з нагоди Дня вишиванки у четвер.

 

На фото президентське подружжя нібито долучилося до народного свята вишиванки, от тільки їхнє вбрання на вишиванку геть не схоже. Мало цього, Володимир Зеленський вдягнений у сорочку, яку знавці одразу ідентифікували, як російську косоворотку попри червоно-чорний орнамент коміра.

 

Як повідомляє Україна молода, після масового обурення соцмережі створили безліч фотожаб, якими підкреслює «проросійський конфуз» президента і першої леді.

 

 

Все почалося з того, що Олена Зеленська написала, що в День вишиванки завжди згадує свою прабабусю Шуру.

 

«Можливо, тому, що вона вишивала. У мене залишилося декілька картин, які вона вишила хрестиком (було в неї таке хобі). Вони й зараз висять у моєму домі. На жаль, у мене не залишилося жодної її вишитої сорочки! Як би я хотіла мати з нею ще й такий зв'язок – через вишитий код, у якому вона, можливо, передала б мені своє послання. Знаю, що якби в мене була така сорочка, вона мала б приблизно такий орнамент, як сьогодні у нас із Володимиром», - поділилася дружина президента.

 

І додала: «На Дніпропетровщині, де народилися ми й де колись народилася моя баба Шура, традиційні чорно-червоні вишивки, а крій жіночої сорочки – особливий, з квадратним вирізом – каре. Це наша регіональна «вишиванкова» родзинка. А які «вишиванкові» особливості вашого регіону?».

 

 

Реагуючи на шалений скандал, етнологиня, співробітниця Інституту народознавства НАН України Оксана Косміна пояснює: сорочки з косими комірами, відомі як народні російські косоворотки, носили й чоловіки в різних регіонах України.

 

​«Різниця в тому, що розріз збоку, ще більш підкреслений тонкою смугою вишивки, як на фото Зеленського, візуально не сприймається як деталь української сорочки. Такий розріз більш характерний для російських і білоруських вишивок. З крою, з розташування орнаменту, з композиції вишивки не зчитується, що це автентична українська річ. Але так само це не російська сорочка. Я сказала б, це не дуже вдалий сучасний новотвір. Це сучасні сорочка і блузка, що годяться, скажімо, для прогулянки. Але на перших особах держави вони виглядають неоднозначно, не відповідно до дрескоду», — сказала Оксана Косміна у коментарі Громадському.

 

Етнофотографиня Анна Сенік теж каже, що такі вишиванки в Україні досить поширені, тож їх не можна вважати суто російськими: «Сорочки на фото Зеленського — новороби, тобто зшиті нові сорочки. Це навіть не вишиванки, а сорочка і блузка, що за кроєм, формою та орнаментом їх нагадують. Стилізація під традиційну вишиту сорочку, а не відтворення якогось автентичного зразка».

 

І додає: «Такі сорочки найпоширеніші у Наддніпрянщині, Поліссі. Маю на увазі застібку, бо у вишивці лише рослинний орнамент. У дружини взагалі радше вишита блузка, а не вишиванка. Вишиванка у президента не гірша, ніж новороби з трояндами, які сьогодні вдягли більшість українців».

Водночас, дизайнер Артем Климчук каже, що створював сорочку для Зеленського за старовинними зразками оригінальних вишиванок, знайдених в музейних архівах Дніпропетровської області.

 

Як розказав Климчук Vogue.ua, для президента був обраний популярний в східній Європі в XIX столітті крій "косоворотка". Для першої леді він створив вишиванку також за мотивами старовинного зразка, додавши квадратний виріз.

 

«Під час створення вишиванки для Володимира, за основу ми взяли національний костюм дніпропетровського регіону. Для сходу України бічний розріз на сорочці був досить типовим елементом. Він був дуже популярний в XIX столітті, але втратив свою актуальність після всього того, що з нашою країною зробив Радянський Союз», - зазначив дизайнер.

 

 

І наголошує: «Також ми використовували традиційні орнаменти регіону і характерний виріз на сорочці для жінок квадратної форми. Ми стилізували трохи візерунки, вишили їх хрестиком і ретязем, переосмислили дизайн і осучаснили вишиванку, хоча вона створена за мотивами історичних сорочок, які зберігаються в музеях».

 

Дослідниця українського традиційного одягу Марія Квітка також виправдовує Зеленського: «Пан Володимир одягнений у вишиту сорочку, відшиту майстром за старовинним зразком кінця 19-го століття. Автентична сорочка походить із Дніпропетровської області й зберігається у приватній колекції. Такий крій із косим воротом став особливо популярним наприкінці 19-го століття не лише в Росії, а й по всій Європі, тож не варто за кроєм оцінювати її походження».

 

Читайте також: Вишиванка - це наша зброя.