У будинку Кличка тривають обшуки СБУ

11:29, 18.05.2021
У будинку Кличка тривають обшуки СБУ

Віталій Кличко: це тиск на столичну владу, на мене особисто та придушення місцевого самоврядування.

Уранці стало відомо, що в будинок, де живе мер Києва Віталій Кличко, прийшли з обшуком силовики.

 

При цьому в СБУ і Департаменті стратегічних розслідувань (ДСР) Нацполіціі повідомили журналістам, що їх співробітники не беруть  участі в обшуках у Кличка.

 

Мовляв, у багатоповерховому будинку, де живе Кличко, проводять слідчі дії у рамках кримінального провадження, яке не стосується мера столиці.

 

За словами Кличка, в квартирі, куди прийшли силовики, живуть колишні співробітники театру. А правоохоронці йому сказали, що квартиру здають.
 
 
"Начебто, ця квартира здається і в них питання до орендарів. Але... Камера встановлена на моєму, поверсі зафіксувала, що ці люди підіймалися на мій поверх і дзвонили та стукали в двері моєї квартири. Помилка? Я не думаю", - написав мер Києва у Facebook.
 
 
За його словами, слідчі з'явилися у підїзді одразу після того, як о 7.00 ранку Віталій Кличко пішов на тренування. Мер Києва додає, що такого тиску на столичну владу не було навіть за часів Януковича. 
 

Нагадаємо, що правоохоронці провели серію обшуків на київських комунальних підприємствах та у соратників мера столиці Віталія Кличка.

 

Тільки за останні 2 дні обшуки відбулися в Київзеленбуді, в КП Спецжитлофонд, в Киїавтодорі, в Київському інституті земельних відносин, Київміськсвітлі, а також в департаментах земельних ресурсів і соціальної політики.

 

Як інформує УМ, про це повідомили активісти Солом'янського району Києва. 

 

Також  правоохоронці побували вдома й  у  глави виконавчого комітету політичної партії УДАР, близького соратника мера Києва Віталія Кличка Артура Палатного.

 

Сам Кличко назвав обшуки тиском на столичну владу і особисто на нього, а також придушенням місцевого самоврядування.

 

У Київзеленбуді обшуки провели в рамках провадження щодо ухилення від сплати податків при реконструкції столичних парків на суму понад 30 млн гривень.

 

У прокуратурі вважають, що підрядники в змові зі службовцями комунального об’єднання підробляли фінансову документацію.

 

Обшуки в КМДА стосувалися безкоштовного використання комунальної землі.

 

У Київавтодорі слідчі дії тривали в рамках кримінального провадження, розпочатого за фактом умисного ухилення від сплати податків при проведенні робіт з ремонту доріг в столиці на суму понад 18 млн гривень.

 

Ще правоохоронці зацікавилися  проведенням  робіт із заміни освітлення в столиці і закупівлі столичними чиновниками засобів особистої гігієни за завищеними цінами.

 

«Прямо зараз йде фарс під назвою «обшуки»… Команда пішла з Банкової… Виконавці – деякі представники прокуратури, спільно з іншими правоохоронцями, які негідні своїх погонів, в ручному режимі просто виконують поставлене завдання. Не вистачило креативу навіть на те, щоб придумати якусь вагому причину – тому що її банально не існує. Вони навіть не можуть адекватно пояснити підстави для своїх дій», – описав обшукиу своєму Фейсбуці  Палатний.

 

Він додав, що метою обшуків є тиск і залякування членів УДАРу, оскільки партія «може скласти сильну конкуренцію на виборах».

 

Але правоохоронці кажуть, що підстави для обшуків у них більш, ніж вагомі.

 

Сам мер Києва  Віталій Кличко заявив:

 

«Протягом останніх двох днів правоохоронці та податківці буквально кошмарять столичну владу. Такого не було в Україні навіть в махрові часи Януковича! Вриваються на комунальні підприємства, додому до їхніх керівників. Це якісь нальоти! Шукають корупцію?! Як блискавично і масово знайшлися якісь “справи”, які не витримують жодної правової критики. Я завжди акцентував на тому, що в нашій роботі нульова толерантність до корупції. Насправді те, що відбувається, – це тиск на столичну владу і придушення місцевого самоврядування. Тиск на мене особисто».

 

Мер переконаний, що обшуки пов’язані з тим, що Київ вивчає питання про введення виконкомів, «коли суспільство і управління містом не залежить від вказівок і волі Банкової».