Зеленський вшанував пам'ять жертв сталінських репресій у Биківнянському лісі

10:43, 16.05.2021
Зеленський вшанував пам'ять жертв сталінських репресій у Биківнянському лісі

Биківнянське поховання жертв сталінського терору є найбільшим в Україні.

День пам'яті жертв політичних репресій, влаштованих тоталітарним сталінським режимом відзначають в Україні щороку у третю неділю травня.

 

Президент Володимир Зеленський вшанував репресованих українців у Биківнянському лісі у неділю вранці.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс президента.

 

Зокрема, від глави держави встановили кошик квітів до меморіального знака на в’їзді до Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

 

Квіти поклали також до братської могили та пам’ятного знака польських поховань на території заповідника.

 

 

«Тоталітарна система застосовувала варварські методи розправи, руйнуючи тисячі доль і перетворюючи тисячі людей на таборовий пил. Горезвісним символом цих злочинів є Биківнянський ліс на околиці Києва. Упродовж 1937-1941 років він був місцем таємного поховання жертв політичних репресій, закатованих і розстріляних НКВС у київських в'язницях», – цитує Зеленського пресслужба.

 

Зазначається також, що, на думку істориків, кількість похованих в Биківнянському лісі може становити до 100 тисяч осіб.

 

«Пам’ятаючи це, сучасне покоління незалежних українців та Українська держава завжди ставитимуть захист життя, здоров’я, свободи й гідності кожної людини як найвищу цінність», – наголосив глава держави.

 

Нагадаємо, День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно у третю неділю травня, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

 

Биківнянське поховання жертв сталінського терору є найбільшим в Україні. Упродовж 1937-1941 років вантажівки "ГаЗ-АА", які в народі називали "полуторками", майже щоночі привозили тіла розстріляних у київських в’язницях НКВД для таємного поховання у Биківнянському лісі.

 

Биківня, що пройшла шлях від території смерті до місця пам’яті, зафіксована у свідомості українців як прямий наслідок Великого терору, результат злочинів комуністичного режиму.