Росія не нападатиме на Україну з моря – командувач ВМС

15:38, 12.05.2021
Росія  не нападатиме на Україну з моря – командувач ВМС

Командувач ВМС України Олексій Неїжпапа: якщо Росія вирішить наступати, то почне з повітря і наземно

У разі, якщо Росія все ж вирішить вдатись до повномасштабної агресії проти України, вона почне з повітряної операції, а також наземної.

 

Як інформує УМ, таку думку висловив командувач Військово-морських сил Збройних сил України контрадмірал Олексій Неїжпапа під час виступу на форумі «Україна 30. Безпека країни».

 

«Що стосується ризиків вторгнення з моря, то, звичайно, вони існують, але ми вважаємо це випадком повномасштабної агресії, якщо все ж таки Росія буде намагатись це зробити, ми припускаємо такі ризики. Але з початку агресії, якщо буде таке рішення прийняте РФ, то вона, звичайно, почнеться з повітряної операції, наземної, і висадка морського десанту буде вже як підтримуючий захід вторгнення», — сказав контрадмірал.

 

З його слів, щоб захистити Україну з моря, потрібно розвивати певні роди військово-морських сил, зокрема щодо формування берегових ракетних артилерійський військ ВМС, яке почалось поточного року.

 

Минулого тижня провідні американські ЗМІприпустили що наступна конфронтація Росії і України може відбутися в Чорному морі.

 

Про це пише в статті для Bloomberg відставний адмірал ВМС США, колишній Верховний головнокомандувач Об’єднаними збройними силами НАТО в Європі адмірал Джеймс Ставрідіс.

 

Україна наприкінці березня вказала  на посилення російського військового контингенту уздовж кордону з Україною. Такі дії РФ викликали занепокоєнняЗаходу й НАТО.

 

За даними керівництва ЄС та України, Росія розташувала  біля кордонів України і в окупованому Криму понад 100 тисяч військовослужбовців.

 

Російський міністр оборони Сергій Шойгупояснив  концентрацію військовослужбовців в цих областях «контрольними перевірками». 

 

22 квітня Міноборони Росії провело в окупованому Криму “міжвидові навчання”, які відвідав Шойгу. Потім, 22 квітня, Москваоголосила відведення військ. 

 

Водночас,  Російська Федерація заявила про закриття до жовтня 2021 року частини акваторії Чорного моря в районі Керченської протоки, яка з'єднує це море зАзовським, для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань.

 

Захід зреагував на це критично.

 

При цьому, за даними британських ЗМІ, у травні два кораблі ВМС Великої Британії відправляться  в Чорне море - це було оголошено на тлі недавнього зростання напруженості між Росією і Україною.

 

США раніше відмовилися відправляти сюди два кораблі, захід яких був запланований на кінець квітня - початок травня.

 

Згодом США відправили сюди патрульний катер , А Франція – патрульний корабель.

 

Тим часом, за повідомленням російських ЗМІ, російські військові заявили, що після навчань в окупованому Криму залишили в Чорному морі два великі десантні кораблі Північного флоту РФ — «Александр Отраковский» і «Кондопога».

 

Стосовно  російського військового контингенту, то, за повідомленнями ЗМІ, наразі на кордоні залишилося близько 80 тис. осіб.

 

За словами міністра оборони України Андрія Тарана, Росія дуже повільно відводить війська від кордону з Україною, на сьогодні можна говорити про відведення лише 4 тисяч військових з цієї ділянки.