Укрзалізницю можуть виставити на продаж

14:58, 05.05.2021
Укрзалізницю можуть виставити на продаж

Укрзалізниця - смачний державний актив

Українська влада продовжує активно лобіювати ідею запуску чергової хвилі великої приватизації.

 

Це пов’язано з тим, що влада намагається  ситуативно покрити бюджетні дірки за рахунок коштів, які можна буде отримати  від продажу інвестиційно привабливих державних активів.

 

Як інформує УМ, про це  на своїй сторінці у Facebook  написав український економіст Олександр Гончаров.

 

Він, опираючись у своєму висновку на думки колег, які мають досвід у приватизаційних процесах,  прогнозує, що «влада запустила традиційний для України механізм підготовки АТ «Укрзалізниця» до роздержавлення.

 

На погляд  Гончарова перше, що впадає у вічі – це агресивне знецінення активу, в нашому випадку – за підсумками 2020 року «Укрзалізниця» показала збитки  11,9 млрд грн, хоча в попередньому 2019 році прибуток «Укрзалізниці» склав майже 3 млрд гривень.


По-друге, щоб не довести «Укрзалізницю» до банкрутства і отримати до держбюджету в період пандемії хоч якісь гроші від приватизації, лобісти за допомогою ЗМІ та інших комунікацій будуть переконувати президента і Верховну Раду включити цей актив в список підприємств, що приватизуються.



«Чи не пов'язана з приватизаційним кейсом «Укрзалізниці» досить тривала затримка чергового траншу кредиту від МВФ в розмірі 2,7 млрд дол США?», – дає відповідь через запитання  Гончаров.



Зазначимо, що «колективний захід» через МВФ та Держдеп США посилює вплив на Україну через нові вимоги до Уряду перед наданням чергового траншу фінансової допомоги.

 

Тому версія про підготовку «Укрзалізниці» до роздержавлення вже не виглядає малоймовірною.