Уряд не скасує норми про безоплатні 2 га землі

11:26, 23.04.2021
Уряд не скасує норми про безоплатні 2 га землі

Гроші за безоплатні 2 га відміняються

Ритуальні танці довкола земельних питань продовжуються.

 

На цей раз суспільна піна змусила швиденько «проясняти» норми закону й збалансувати його вимоги із пунктами  свіжого  урядового законопроєкту  щодо ймовірного  введення плати за землю – 2 гектар, що законом затверджені як безоплатні.

 

Норми безоплатної передачі земельних ділянок українцям до 2 гектарів встановлює стаття 121 Земельного кодексу - вони є чинними і не можуть бути скасовані.

 

Як інформує УМ, про це написав у Telegram представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан.

 

«Зрада» про скасування права на безкоштовні 2 га землі» скасовується. Тому що є Земельний кодекс України і чинна стаття 121, зокрема", - зазначив  він у Telegram.

 

Мокан нагадав, що норми безоплатної передачі ділянок землі громадянам до 2 гектарів встановлює стаття 121 Земельного кодексу.

 

За його словами, вони є чинними і не можуть бути скасовані.

 

Василь Мокан  повідомив, що підтриманий 21 квітня урядом законопроєкт про консолідацію земель може розширити можливості громадян щодо використання земельних ділянок.

 

Відповідні зміни пропонуються до статті 5 закону «Про особисте селянське господарство».

 

«Ці зміни обумовлені тим, що фізособи повинні мати можливість вести особисте селянське господарство не лише на земельних ділянках цільового призначення, а й на всіх сільськогосподарських землях, і навіть на несільськогосподарських землях», - заявив нардеп.

 

Зокрема, за його словами, українці зможуть вести господарство на присадибних ділянках.

 

Очікується, що такі законодавчі зміни можуть стимулювати ведення високотоварного господарства.

 

Також Мокан додав, що запропонований законопроєкт дасть змогу усунути різноманітні недоліки землекористування та сприятиме встановленню ринкової вартості земельних ділянок сільськогосподарського  призначення.

 

Нагадаємо, раніше зазначалось, що  Кабмін схвалив законопроєкт про внесення змін до закону про консолідацію земель сільгосппризначення - він, зокрема, передбачає зміни, які можуть означати скасування права українців на безкоштовні 2 га землі.