Суд заочно арештував колишніх керівників МВС

13:42, 20.04.2021
Суд заочно арештував колишніх керівників МВС

На руках Захарченка кров майданівців...

Печерський суд заочно арештував колишніх Міністра внутрішніх справ та його заступника за організацію поставки в Україну російських гранат.  

 

За участі прокурорів Офісу Генерального прокурора Печерський районний суд м. Києва обрав колишнім Міністру внутрішніх справ України та його заступнику запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні за фактами перевищення влади та службових повноважень під час поставки гранат з Російської Федерації, що спричинило тяжкі наслідки, та організації розтрати грошових коштів МВС України в особливо великих розмірах на їх розмитнення (ч.3 ст.365, ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 КК України).

 

Як інформує УМ, про це повідомили 20 квітня у прес-центрі Офісу генпрокурора.

 

Таке рішення суду надає право стороні обвинувачення розпочати стосовно колишніх Міністра та його заступника процедуру екстрадиції. Також прокурори звертатимуться до суду за дозволом на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia).

 

За даними слідства, з метою озброєння особового складу працівників органів внутрішніх справ, експосадовці міністерства організували у січні 2014 року незаконну поставку в Україну 13 тис 406 одиниць гранат виробництва Російської Федерації. Колишні Міністр та його заступник також організували безпідставне митне оформлення ввезених гранат та сплату МВС України більше 1 млн 177 тис грн митних платежів.

 

Вказані гранати не входили до переліку спеціальних засобів, що перебували на озброєнні МВС України та не пройшли випробування Міністерства охорони здоров’я України щодо можливості їх застосування до людей. 18 та 19 лютого 2014 року ввезені таким чином гранати російського виробництва було застосовано у центральній частині міста Києва до мітингувальників, внаслідок чого постраждало 86 осіб. Зокрема, за даними слідства, тяжкі тілесні ушкодження тоді отримали 17 осіб, середньої тяжкості – 23 особи, легкі – 45 осіб. Одна людина загинула.

 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Державного бюро розслідувань.

 

Додамо, що відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.