Зустріч радників у «Нормандському форматі» відбудеться у понеділок

09:34, 19.04.2021
Зустріч радників у «Нормандському форматі» відбудеться у понеділок

Зеленський після зустрічі з Макроном анонсував зустріч 19 квітня радників у «Нормандському форматі»

Формат переговорів, що відбудеться 19 квітня, змінили на більш продуктивний: тепер зближення сторін для реалізації повного миру буде регулюватися за допомогою кластерів.

 

Як інформує УМ, про це після зустрічі зі своїм колегою з Франції Еммануелем Макроном повідомив президент України Володимир Зеленський під час прес-конференції в Парижі.

 

«Ми наближаємося до наступного засідання «нормандської четвірки». Думаю вона можлива. 19 числа цього місяця буде засідання радників "нормандської четвірки". Буде обговорюватися ряд питань. У першу чергу кластери, розроблені Францією і Німеччиною ... Усі чотири країни підготують додатки до кластерів, з чим згоден, з чим ні. Це кластери в мінських угодах. Хочеться вірити, що буде результат», - заявив Зеленський.

 

Він також додав, що Президент Франції Еммануель Макрон може надати «штучне дихання» нормандського формату, адже на сьогодні «зі здоров'ям формату є проблеми».

 

Як вже повідомлялося, що Україна готова говорити з президентом РФ Володимиром Путіним в нормандському форматі, але Росія уникає цього.

 

Переговори відбудуться після того, як лідери України, Франції та Німеччини минулого тижня закликали Росію припинити нарощування військ поблизу кордону України і в окупованому Криму на тлі занепокоєння щодо намірів Москви.

 

Останнім часом на Донбасі спостерігається ескалація ситуації.

 

Нагадаємо, що 30 березня, головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак під час виступу у Верховній Раді України сказав, що Росія здійснює поступове нарощування військ поблизу державного кордону України - на Півночі, на Сході і на Півдні. Усього очікується додаткове зосередження до 25 батальйонних тактичних груп, у сукупності з наявними розгорнутими силами і засобами поблизу державного кордону з Україною створює загрозу військовій безпеці держави.

 

За словами Хомчака, станом на 30 березня 2021 року уздовж державного кордону України і на тимчасово окупованих територіях України і АР Крим міститься 28 батальйонних тактичних груп противника, а саме - в Брянській, Воронезькій, Ростовській областях, і на території тимчасово окупованого Криму.

 

Варто відзначити, напередодні відбулося засідання Тристоронньої контактної групи, під час якої сторони підтвердили необхідність повного і всеосяжного дотримання режиму припинення вогню.