Єрмак радив Джемілєву вийти з партії Порошенка і створити групу «Крим»

17:41, 17.04.2021
Єрмак радив Джемілєву вийти з партії Порошенка і створити групу «Крим»

Мустафа Джемілєв пройшов радянські табори, шантаж Путіна і жодного разу не поступився принципами.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв стверджує, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак настирливо радив йому вийти з фракції «Європейська солідарність» у Верховній Раді і створити депутатську групу «Крим».

 

Мовляв, за таких обставин керівництво держави швидше вирішуватиме питання кримських татар.

 

Як передає Україна молода, Мустафа Джемілєв повідомив в ефірі телеканалу ATR.

 

«Якщо ви вийдете з "Європейської солідарності" і створите свою парламентську групу "Крим", ми зможемо швидше вирішувати питання кримських татар», - процитував слова Єрмака лідер кримських татар.

 

На уточнююче запитання журналіста Джемілєв відповів, що з боку Єрмака це був не ультиматум, а порада.

 

На питання, що він відповів главі Офісу президента, радянський дисидент Джемілєв сказав: "Андрію, я прийшов у політику в 1961-му за 10 років до твого народження. Як ти думаєш, скільки пропозицій мені робили за 60 років?".

 

Водночас, журналіст, заступник гендиректора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв написав у соцмережах:

 

«Гордість України – лідер кримського народу, легендарний борець за права людини в СРСР, друг Андрія Сахарова, радянський дисидент Мустафа Джемілєв – в ефірі телеканалу ATR розповів про те, що Андрій Єрмак поставив йому умову. Як тільки Мустафа-ага вийде з партії Порошенка – питання кримських татар почнуть вирішуватися швидше».

 

При цьому, пан Муждабаєв натякнув, що цей нюанс також вказує і на особу людини, яка "віддала негласний наказ" не давати кримськотатарському телеканалу ATR доступ до закладених у бюджеті України грошей.

 

До речі, за словами пана Джемілєва, на зустрічі з Єрмаком також був присутній голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він, зокрема, порівняв умову Єрмака зі словами Льовочкіна (керівник адміністрації президента в часи Януковича – Ред.), який свого часу ставив аналогічні неприйнятні умови Мустафі Джемілєву.

 

Колишній нардеп Борислав Береза реагуючи на скандал, зауважив, що він вважає моральними авторитетами в українській політиці лише кількох осіб. І одним з них є саме Мустафа Джемілєв.

 

Відтак, він обурений тим, що своєю умовою щодо пришвидшення вирішення питань кримських татар, Єрмак «шантажував цілий народ заради своїх меркантильних інтересів».

 

На його думку, такої ганьби Україна ще не знала. І цікавиться, як «можна шантажувати таку людину, як Джемілєв, який пройшов випробування радянськими тюрмами, був дисидентом і якого не змін купити навіть Путін, який тримав у заручниках його сина».

 

Пан Береза також чекає на реакцію президента Зеленського щодо дій керівника свого Офісу.

 

«Авторитет Мустафи Джемілєва в Україні и за кордоном настільки вагомий, що лише ідіот спробує поставити під сумнів слова лідера кримських татар. Для мене тут все зрозуміло», - додав пан Борислав.

 

Як повідомляла "УМ", під час нещодавнього візиту президента Зеленського до Стамбулу в складі української делегації не було жодного представника Меджлісу кримських татар.