Офіс президента не вносить арештованого журналіста Єсипенка до списку на обмін

12:26, 14.04.2021
Офіс президента не вносить арештованого журналіста Єсипенка до списку на обмін

Арештований у Криму журналіст Владислав Єсипенко.

Дружина заарештованого в Криму журналіста - фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка – Катерина – повідомила, що Офіс президента не відповів на її прохання посприяти у звільненні журналіста і внесення його до списку на обмін.

 

А тим часом, ОБСЄ «шокована» повідомленнями про тортури арештованого у Криму Єсипенка.

 

Як інформує УМ, про це написала у Twitter представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро.

 

В ОБСЄ підкреслили, що це є новим тривожним прикладом і без того жахливої ситуації зі свободою вираження поглядів і безпекою журналістів в окупованому Криму.

 

«Фрілансер Владислав Єсипенко з RFE/RL, нещодавно заарештований в Криму, заявив, що його катували. Це глибоко шокуюча і прикра новина, яка є ще одним тривожним прикладом і без того жахливої ситуації зі свободою вираження поглядів і безпекою журналістів», – написала Рібейро.

 

6 квітня заарештований окупантами Владислав Єсипенко на «суді»  в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.

 

А в листі він написав, що його катували струмом співробітники ФСБ, «біль такий сильний, що очі вибухали вогнями».

 

Так з нього намагались вибити зізнання і обмовити себе.

 

Адвокат Олексій Ладін заявив, що співробітники ФСБ Росії погрожували Єсипенку розправою після того,  як він на суді звинуватив російські спецслужби в тортурах. 

 

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції, що проходила в Сімферополі  до дня народження Тараса Шевченка. 

 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії.