Врятувала бійців під Шумами: Світлана Земліна нагороджена орденом Богдана Хмельницького

17:10, 10.04.2021
Врятувала бійців під Шумами: Світлана Земліна нагороджена орденом Богдана Хмельницького

Сержант Світлана Земліна і секретар РНБО Олексій Данілов.

Бойова медичка, сержант Світлана Земліна нагороджена офіцерським орденом Богдана Хмельницького III ступеня: разом з сержантами Сергієм Сулимою та Олексієм Косташеком дівчина відважно кинулася на допомогу пораненим саперам поблизу селища Шуми на Донеччині 26 березня.

 

Того жахливого дня їй вдалося під ворожим обстрілом врятувати двох військових ЗСУ.

 

Як інформує Україна молода, про подвиг Світлани Земліної детальніше повідомив секретар РНБО Олексій Данілов, який поспілкувався з нею після нагородження президентом Зеленським в районі ООС.

 

«Перебуваючи разом із президентом Володимиром Зеленським два дні на фронті і спілкуючись зі Світланою, дивлячись їй в очі, розумів, як багато ми зобов'язані цій 24-річній дівчині», - вражено написав Олексій Данілов у Facebook  і оприлюднив спільне фото із захисницею України. 

 

Секретар РНБО також  висловив велику подяку за доньку мамі Людмилі Андріївні і татові Геннадію Анатолійовичу.

 

 

«Нам усім потрібно ще багато чого зробити, щоб віддячити Світлані, а в її особі всім, хто стоїть на захисті Батьківщини, за їхнє служіння. Зробити так, щоб їх спина була прикрита, і постріли з боку "п'ятої колони" не могли прозвучати» , – констатував пан Данілов.

 

Контрактниця «Едельвейсів», 10-ї гірсько-штурмової бригади нагороджена, згідно з указом Президента України № 149/2021  «за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України».

 

 

Раніше Генштаб ЗСУ повідомив за яких саме обставин Світлана Земліна врятувала двох поранених під Шумами.

 

26 березня після обіду на спостережний пункт роти повідомили про поранення військовослужбовців. На допомогу пораненим вирушила старший бойової медик гірничо-штурмової роти сержант Світлана Земліна, а також сержанти Олексій Косташек і Сергій Сулима.

 

Напередодні ворог здійснив дистанційне мінування в районі опорника ЗСУ мінами ПОМ-2. Як тільки сапери почали розвідку місцевості, по них відкрили вогонь російські снайпери.

 

Першими під кулі ворожих снайперів потрапили сапери - двоє загинули миттєво, а ще двох було поранено. Рятувати поранених з опорника кинулися гірські піхотинці - старший сержант Максим Абрамович і старший солдат Сергій Гайченко – снайпери і їх убили.

 

З окопу опорника дівчина побачила кілька тіл, які лежали нерухомо, відстань до них була до ста метрів. У першого воїна, до якого доповзла медик, - пульсу й ознак життя не було. Ще троє лежали нерухомо, а двоє були поранені. До них і попрямувала.

 

Пораненими виявилися два досвідчені сапери, які з групою прибули на розмінування. Дівчина оцінила обстановку і поповзла до того, у кого на руці, нозі і боці проступала кров від поранень, він був притомний. Другий поранений рухом показав, що допомоги не потребує. Світлана на поранені руку і ногу сапера наклала турнікети, щоб зупинити кровотечу. Допомагали це робити сержанти, бо чоловік був набагато більший, ніж дівчина, і стали відтягувати пораненого в укриття. Поранений весь час був притомний і виконував команди медика. Ворожий вогонь при цьому не припинявся.

 

Місцевість була відкрита, безпечно було лише за невеликим насипом, куди і затягнули пораненого сапера. Вже там Світлана наклала на місця поранень тугі пов'язки і вколола знеболювальне. Інший поранений доповз туди сам. Гірські піхотинці з опорника вогнем у напрямку ворога прикрили групу, і незабаром всі вже були в окопі. Там Земліна поправила турнікети і пов'язки, а сержанти понесли пораненого в напрямку спостережного пункту роти, куди вже прибув автомобіль для евакуації.

 

Сержант Світлана Земліна вже досвідчений бойовий медик. Дівчині лише 24 роки, а вона понад три роки в лавах бригади "Едельвейс". Після закінчення Рівненського медичного коледжу вона єдина з групи пішла до військкомату.

 

Читайте також: Загиблі герої березня 2021-го.