МОЗ планує вакцинувати 70% дорослих українців до кінця року

13:21, 06.04.2021
МОЗ планує вакцинувати 70% дорослих українців до кінця року

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу 6 квітня заявив про амбітні плани МОЗ

Міністерство охорони здоров'я має серйозні наміри пришвидшити темпи вакцинації проти коронавірусу й коронавірусної хвороби. У міністерстві сподіваються забезпечити можливість щеплення 60-70% дорослого населення України до кінця 2021 року.

 

Як інформує УМ, про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу 6 квітня.

 

Степанов, зокрема нагадав, що 3 квітня президент Володимир Зеленський підписав указ на виконання рішення РНБО щодо створення національного плану з імунопрофілактики. Дорожня карта щодо вакцинації буде інтегрована в цей план, пояснив Степанов.

 

Цей план має передбачати відповідальність органів влади щодо забезпеченості вакцинами й проведення імунопрофілактики.

 

Влада хоче до кінця року забезпечити можливість вакцинації 70% дорослого населення України. «Один із основних посилів, що до кінця 2021 року ми повинні вакцинувати переважну більшість населення України – дорослого населення, тобто старше за 18 років. Забігаючи вперед, хочу сказати: це буде зроблено у 21-му році.

 

Загальна кількість населення, яку треба вакцинувати, щоб досягти колективного імунітету, почати досягати його – це не менше 60%. Ми хочемо збільшити цю кількість і довести її до 70%. Принаймні дати можливість до 70% громадян зробити відповідне щеплення», - заявив міністр.

 

Голова МОЗ також наголосив, що для цього потрібна спроможність медичної системи і наявність вакцин.

 

В Україні наразі є 11,5 тисяч кабінетів для щеплень. Якщо в одному кабінеті можуть робити до 40-50 щеплень, то країна здатна робити до 450-500 тисяч щеплень на добу. Зараз не усі кабінети задіяні для щеплень проти COVID.

 

МОЗ розрахувало, що медики зможуть робити 5-7 мільйонів щеплень на місяць. Цього достатньо, щоб вакцинувати 60-70% дорослого населення до кінця року, сказав Степанов.

 

За словами міністра, Україна домовилася про забезпечення 22 мільйонами доз вакцини: 8 мільйонів від ініціативи COVAX і 14 мільйонів – по заключених прямих контрактах, це 10 мільйонів доз вакцини Novavax, це 2 мільйони доз вакцини AstraZeneca (CoviShield) і майже 2 мільйони доз вакцини виробництва компанії Sinovac.

 

Степанов заявив, що найближчими днями Україна буде мати контракти на ще 15 мільйонів доз вакцин проти коронавірусу.

 

Нагадаємо, що в грудні 2020 року Оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України з вакцинокерованих інфекцій затвердив дорожню карту з вакцинації населення проти COVID-19.