В Антарктиду вирушила українська експедиція

09:44, 26.03.2021
В Антарктиду вирушила українська експедиція

Це наймолодша експедиція

На станцію "Академік Вернадський" на 13 місяців вирушила команда 26-ї антарктичної експедиції - наймолодша за всю історію.

 

Як  інформує УМ, про це повідомила пресслужба Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) на своїй сторінці в Facebook.

 

Зазначається, що це наймолодша експедиція. Але очолює її досвідчений стане вчений-геофізик з Харкова Богдан Гаврилюк, для якого це вже 9 річна поїздка до Антарктиди.

 

"У цьому році у 26-ї української антарктичної експедиції середній вік ще менший - майже 36 років, а наймолодшому учаснику в квітні виповнюється 25 років - тобто він ровесник передачі нашої станції України від Великої Британії. Тому ми продовжуємо відкривати антарктичну науку для молоді, даючи їй більше шансів самореалізуватися і долучитися до проведення світових досліджень, залишаючись українськими вченими", — розповів директор НАНЦ Євген Дикий.



До групи увійшли 26 учасників: семеро вчених, лікар, кухар, дизеліст, системний механік і сисадмін. З них 11 чоловіків і одна жінка - біолог Оксана Савенко, яка вже вдруге їде на зимівлю. У складі експедиції представників Харківської області - троє, по двоє - з Києва та Чернігівської області, по одному учаснику - з Вінницької, Запорізької, Полтавської, Київської та Львівської областей.

 

Антарктична експедиція.  Фото: Національний антарктичний науковий центр

 

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) повідомила про закриття найбільшої і тривалої в історії спостережень діри в озоновому шарі, яка у 2020 році утворилася над поверхнею Антарктиди.

 

Крім того, днями українські вчені в Антарктиді випадково розбудили кита.