Білоруського дипломата викликали до МЗС Польщі через затримання голови Союзу поляків у Білорусі

09:49, 24.03.2021
Білоруського дипломата викликали до МЗС Польщі через затримання голови Союзу поляків у Білорусі

Анжеліку Борис затримали за нібито «порушення порядку організації або проведення масових заходів»

Міністерство закордонних справ Польщі увечері 23 березня викликало білоруського дипломата через затримання в Білорусі голови Союзу поляків Анжеліки Борис, повідомляє пресслужба польського МЗС.

 

Як інформує УМ, за даними видання «Белсат», до польського зовнішньополітичного відомства викликали радника-посланника посольства Олександра Чесновського, який не надав деталей щодо зустрічі.

 

За повідомленням МЗС Польщі, білоруському дипломату передали «однозначний сигнал, що дії білоруської влади суперечать міжнародним зобов’язанням Білорусі, які стосуються оборони національних меншин, а також двостороннім польсько-білоруським зобов’язанням про захист польської меншини».

 

«Діяльність Спілки поляків у Білорусі спрямована на культивування польської культури та традицій, підтримку польської освіти та вивчення польської мови. Затримання Анжеліки Борис, яку кілька днів тому було обрано на новий термін, рівносильне вигнанню польськості та завдає удару не тільки добрим відносинам із Польщею, але й традиційному білоруському мультикультуралізму», – йдеться в заяві польського МЗС.

 

Польська сторона закликала Мінськ якомога швидше звільнити Борис та припинити переслідування представників польської меншини.

 

Анжеліку Борис затримали 23 березня. Проти неї відкрили адміністративну справу за «певні дії», які підпадають під категорію «порушення порядку організації або проведення масових заходів».

 

Останнім часом в відносини офіційного Мінська погіршилися як із Польщею, так і з польською меншиною в Білорусі.

 

Зв’язок з політиком зник ввечері 22 березня


Президентські вибори у Білорусі відбулися 9 серпня 2020 року, на той момент Олександр Лукашенко вже 26 років керував країною. Перші акції протесту розпочалися ще до дня голосування – через арешти та недопущення до участі у виборах опозиційних кандидатів.

 

9 серпня, у день президентських виборів, перші офіційні екзит-поли повідомили, що, за їхніми даними, Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менше 7%.

 

У відповідь на це, у Мінську та інших містах Білорусі, люди вийшли на вулицю, висловлюючи недовіру до оголошених результатів.

 

Влада одразу вдалася до інформаційного блокування протестів: обмежили інтернет та мобільний зв'язок, а увечері перестали працювати новинні сайти.