СБУ заблокувала 2,5 тис. проросійських спільнот в соцмережах

14:57, 09.03.2021
СБУ заблокувала 2,5 тис. проросійських спільнот в соцмережах

Начальник управління в департаменті кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

СБУ ліквідувала 2,5 тисячі спільнот у соціальних мережах з мільйонною аудиторією та понад 20 ботоферм з потужністю понад 60 тисяч акаунтів, які координувалися з Росії.

 

Такими є результати роботи СБУ щодо протидії підривній інформаційній війні, яку ведуть спецслужби Росії, лише протягом минулого року.

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив співробітник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк під час виступу на всеукраїнському форумі «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм» у вівторок.

 

«У складі спецслужб Російської Федерації, як, до речі, і в складі багатьох інших спецслужб іноземних держав, діють спеціальні підрозділи, безпосередньо функціональним завданням яких є створення сталих позицій впливу в інформаційному просторі, проведення інформаційних операцій, спеціальних інформаційних акцій, в тому числі підривних та деструктивних. Більше того, є визначені підрозділи, спеціалізація яких конкретно – Україна. Тобто це їхня робота, люди отримують за це заробітну плату, люди отримують відповідне фінансування, відповідні інші засоби – це можуть бути державні та формально недержавні інформаційні та медіаресурси. За цю роботу вони відповідають та звітують», – повідомив пан Вітюк.

 

За його словами, в минулому році СБУ також нейтралізувала понад 600 кібератак та кіберінцидентів на інформаційні ресурси органів державної влади, припинено діяльність 20 угруповань, причетних до таких атак і стосовно певних з них отримана конкретна доказова база, що свідчить про координацію їхньої діяльності саме з РФ.

 

Також було оголошено про підозри певним блогерам та організаторам Telegram-каналів за статтею 111 «Державна зрада» та 161 «Порушення рівноправності громадян».

 

Ілля Вітюк каже, що в умовах гібридної війни інформаційна агресія, що організовується та координується вказаними російськими підрозділами, зростає в рази. Ці підрозділи відомі Службі безпеки України, регулярно отримуються дані, що підтверджують їхню підривну діяльність та які лягають в матеріали контррозвідувальної діяльності та кримінальних проваджень.

 

«Ми відмічаємо на сьогодні, що весь інформаційний простір України стає плацдармом, а інструментами стають телеканали, інформаційні портали, вебресурси, поштові сервіси, Телеграм-канали, так звані фабрики тролів, блогери, спільноти в соцмережах та ін. СБУ чітко розуміє ту межу, після перетину якої необхідно рішуче діяти, і для нас комплексний захист інформаційної безпеки – це повсякденна системна робота», – запевнив начальник управління в Департаменті кібербезпеки СБУ. .

 

На його думку, Москва ставить за мету охопити максимальну аудиторію в Україні, іноді використовуючи для впливу законні методи. Зокрема, на певних порталах роздмухується тема невдоволення владою, державними інститутами влади, що притаманне будь-якому суспільству у світі, однак є більш екстремістські напрями, коли порушуються питання суперечностей між Заходом та Сходом, що Крим – це начебто не Україна, що необхідно «зносити владу» тощо.

 

Вітюк запевнив, що СБУ конкретно знає, хто розкручує ці канали та яким чином вони координуються.

 

Він також окреслив проблеми, які на сьогодні потребують врегулювання. Зокрема, йдеться про відсутність механізму блокування ворожих медіаресурсів, проблеми із взаємодією зі світовими ІТ-гігантами, які часом відмовляються співпрацювати з Україною тощо.

 

Водночас Вітюк запевнив, що співпраця з РНБО дозволяє поступово викорінювати шкідливі інформаційні ресурси, та анонсував наступні кроки спецслужб.

 

«Найближчим часом будуть більш вагомі, більш помітні результати в боротьбі з негативною злоякісною пропагандою, не зачіпаючи при цьому здорову інформаційну та, зокрема, журналістську спільноту», - пообіцяв представник СБУ.

 

Як повідомляла "УМ", трансляцію ефіру телеканалу Віктора Медведчука "112 Україна", проти якого Україна ввела санкції, було заблоковано сервісом Youtube  на минулому тижні. 
 
Уряд США планує завдати контрудару про російських хакерах протягом наступних трьох тижнів.