Трамп планує висуватися на наступних виборах

09:40, 01.03.2021
Трамп планує висуватися на наступних виборах

Трамп гучно повернувся в політику у першому виступі після інавгурації Байдена

Колишній президент США Дональд Трамп зробив свій перший публічний виступ після виїзду з Білого дому, у якому повторив конспірологічні заяви про фальсифікацію виборів, розкритикував політику Джо Байдена та натякнув на свою участь у президентських перегонах 2024 року.

 

Як інформує УМ, про це Трамп заявив на конференції «Консервативна політична дія», що з 1974 року збирає консервативних активістів і політиків, передає CNN.


Під час свого першого постпрезидентського виступу колишній американський лідер заявив, що через три роки готовий «втретє перемогти» демократів, повторюючи безпідставні твердження про «вкрадені вибори» 2020 року, які він начебто виграв.

 

«З вашою допомогою ми відіб’ємо назад Палату представників, виграємо Сенат, а потім республіканський президент з тріумфом повернеться до Білого дому. Цікаво, хто це буде… Хто? Хто? Хто це буде? Мені цікаво», — сказав Трамп, очевидно, натякаючи на свою кандидатуру.

 

Основні тези виступу Трампа: "У Джо Байдена – найгірший перший місяць президентства в історії. Його політика – проти сім'ї, жінок і науки", Трамп хоче врятувати Америку і боротися з радикалізмом, соціалізмом і комунізмом, "до якого вони прагнуть", 

 

Він заявив, що політика президента Байдена провокує кризу на південному кордоні, що призводить до міграційної кризи, однак не надав жодних доказів. Також Трамп відхилив розмови про створення нової партії, зазначаючи, що є Республіканська партія, яка «об’єднається та стане сильнішою ніж будь-коли».

 

На конференції відбулося два мініопитування щодо бажаних кандидатів на виборах президента 2024 року, і вони не продемонстрували беззаперечного лідерства Трампа. В одному Трамп посів перше місце з 55% симпатій, а на другому опинився губернатор Флориди Рон ДеСантіс із 21%. В іншому опитуванні, де не було імені експрезидента, ДеСантіс, якого розглядають як близького союзника Трампа, отримав 43%.

 

Двоє республіканців, які підтримали імпічмент Трампа, заявили, що партія програє з його фігурою у своїх рядах.

 

«Якщо ми будемо поклонятися одній людині, ми програємо. Це має бути ясно з минулих виборів», — сказала конгресвумен Дана Беш.


Лідер республіканської меншості в Сенаті США Мітч Макконнелл звинувачував колишнього президента Дональда Трампа в організації штурму Капітолія 6 січня, а в кулуарах говорив про готовність випхати його з партії. Однак тепер його риторика кардинально змінилась — він готовий підтримати свого одіозного товариша по партії на майбутніх виборах.

 

Неочікувана перемога магната нерухомості Дональда Трампа у 2016 році не сталася сама собою — на всьому шляху до президентства мільярдера підтримувала його сім’я, бізнесмени й адвокати Нью-Йорка, медіамагнати, окремі політики, активісти. Видання Business Insider склало список із 125 осіб, завдяки яким Трамп отримав у своє розпорядження Білий дім і мало не залишився в ньому, попри поразку на виборах 2020 року.

 

Трамп ризикує потрапити за ґрати, але зовсім не через свою роль у штурмі Капітолія 6 січня, а через розслідування прокуратури Нью-Йорка. Підозрюють, що він маніпулював оцінкою своїх статків, щоб отримати кредити та уникнути податків, що є тяжким злочином.

 

Згідно з висновками політологічного дослідження, за лідерства Трампа Республіканська партія США помітно відступила від демократичних норм і наблизилася до авторитаризму.  Дослідники зазначають, що показники прихильності до демократії серед республіканців почали падати ще за президентства Барака Обами й обвалилися вже за Трампа.

 

Колишній радянський шпигун заявив, що Москва підтримувала Трампа протягом 40 років, аж поки він не став президентом. У 1987 Трамп разом із дружиною навідався до Москви та Ленінграда, де агенти КДБ переконували мільярдера піти в політику, оскільки знали про його інтелектуальну та психологічну вразливість і слабкість до лестощів.