В Україні розроблять закон для виявлення осіб з подвійним громадянством

09:03, 27.02.2021
В Україні розроблять закон для виявлення осіб з подвійним громадянством

Новий закон має створити інструменти контролю для виявлення українців з іншими громадянствами.

Рада нацбезпеки і оборони доручила Кабінету міністрів розробити законопроєкт про виявлення українців з подвійним громадянством. Термін, протягом якого уряд Шмигаля має впоратися із дорученням – два місяці.

 

Як повідомляє Україна молода, про це поінформував журналістів секретар РНБО Олексій Данілов після засідання РНБО у п'ятницю пізно ввечері.

 

«Ми прийняли рішення, що протягом 2 місяців Кабінет міністрів має запропонувати законопроєкт, який дозволить нам чітко розуміти тих осіб, які мають подвійне громадянство», - наголосив пан Данілов.

 

Він пояснив, що новий закон має створити інструменти контролю для виявлення українців з іншими громадянствами:

 

«Зараз в кого таке є (подвійне громадянство – Ред.), я б усім радив найближчим часом позбавитись іншого громадянства, щоб не наражати себе на неприємності».

 

На його думку, хоча Україна і рухається до цивілізованих країн, де дозволяється подвійне громадянство, вона поки не може собі цього дозволити, адже сусідня Росія використовує цей механізм проти України.

 

Тим більше, що ситуація складається так, що на найвищих державних посадах в Україні опиняються люди з російським громадянством.

 

При цьому, за словами Данілова, влада України розуміє, що люди на окупованих територіях вимушені отримувати російське громадянство, щоб якось там жити, але коли ці території будуть звільнені від російської окупації, вони самі від нього відмовляться.

 

Відтак, окремо секретар РНБО наголосив, що відмова від іноземних громадянств буде стосуватися претендентів у державні службовці або на виборні посади, але не олігархів

 

Відповідаючи на запитання журналістів про Ігоря Коломойського, пан Данілов пригадав, що той сам визнавав, що має загалом три громадянства, разом із українським.

 

«Якщо Ігор Валерійович буде мати бажання просуватися на якісь щаблі державної влади, він не зможе це зробити, не відмовившись від тих громадянств, які він має, крім українського. Буде він так робити чи ні – це особиста справа Ігоря Валерійовича», – сказав секретар РНБО про олігарха.

 

За його словами, на засіданні РНБО, серед іншого, розглядали питання змін до закону про громадянство, щоб легалізувати поширену в сучасному світі тенденцію мати кілька громадянств, але при цьому захистити інтереси державної безпеки, що є для України вкрай важливо.

 

Як сказав Данілов, «ми рухаємося до цивілізованих країн, які дозволяють подвійне громадянство, але для нашої країни є певні виклики». Він пригадав ситуацію часів президентства Віктора Януковича, коли такі чільні українські посадовці, як керівник СБУ, голова МВС, міністр оборони, начальник Генштабу, були громадянами Росії. «Ми не можемо цього допускати в майбутньому», – наголосив він.

 

Отже йдеться про те, що якщо людина має бажання бути народним депутатом, міністром, депутатом місцевих та інших рад, працювати в органах місцевого самоврядування, «ми маємо знати, що це громадянин України», але не інших держав. Якщо такі люди мають інші громадянства, вони мають про це повідомити і перед ухваленням рішення відмовитися від інших громадянств і залишитися тільки громадянином України.

 

Якщо ж множинне громадянство мають уже чинні депутати й посадовці, Данілов радить їм найближчим часом позбавитися інших громадянств, «щоб не наражати себе на неприємності», бо змінений закон має створити інструменти для контролю за множинним громадянством – спеціальний орган, який буде контролювати цю ситуацію, і буде запроваджена багаторівнева система верифікації наявності множинного громадянства.

 

Нагадаємо, Ігор Коломойський іще в жовтні 2014 року, коли він був головою Дніпропетровської обласної держадміністрації, підтвердив, що, крім громадянства України, має також громадянства Кіпру й Ізраїлю.

 

Як повідомляла «УМ», Україна запроваджує санкції проти 10 осіб з вищого офіцерського складу за зраду Батьківщині. Йдеться про колишніх високопосадовців армії і флоту, які втекли після Революції гідності, але мають активи в Україні.