До Дня спротиву окупації Криму у Херсоні «стратили» опудало Путіна

16:00, 26.02.2021
До Дня спротиву окупації Криму у Херсоні «стратили» опудало Путіна

26 лютого в Україні відзначають День кримськотатарського спротиву російській окупації.

До Дня спротиву окупації Криму у Херсоні влаштували акцію. Саме 7 років тому у Сімферополі відбувся багатотисячний проукраїнський мітинг. Під час подій семирічної давнини люди вимагали зупинити окупацію півострова Росією.

 

Як інформує УМ, про це повідомляють низка українських ЗМІ. Зокрема,  "Укрінформ" і "Перший регіональний"

 

На площі Свободи "Самооборона" встановила опудало з агітацією від Анатолія Шарія і портретом Володимира Путіна, а "Нацкорпус" повісив манекен із наклеєним на ньому обличчям російського президента.

 

ДОпудало Путіна підпалили і воно згоріло під час заходу.

 

 
 
                                        ФОТО: ІРИНА СТАРОСЕЛЕЦЬ

 

Представниця херсонської "Самооборони" Інна Усачова:розповіла, що газети, якими наповнили опудало Путіна, знайдені у місці, куди прихильники Шарія здавали не роздану ними агітацію. 

 

Представник "Нацкорпусу" Микита Тютюнник пояснив ідею з манекеном із обличчям Путіна на шибениці: автори інсталяції вирішили нагадати всьому світу, що Крим – це Україна.

 

Голова Херсонського міського меджлісу кримськотатарського народу Ібрагім Сулейманов повідомив, що депутати Херсонської міської ради на сесії 26 лютого прийняли звернення до президента Володимира Зеленського, у якому висловили свою позицію щодо питань деокупації АРК та Севастополя й відновлення територіальної цілісності України. 

 

До мітингу долучилися декілька десятків громадян, серед них переселенці-кримчани, представники кримськотатарської спільноти, активісти громадських організацій, місцеві жителі.

 

 
 
                                        ФОТО: ІРИНА СТАРОСЕЛЕЦЬ

 

 "Сьогодні ми зібралися тут, щоб нагадати Володимиру (Путіну – ред.) його місце у нашій країні. І що якщо він хоче прийти до нас у Херсон, його чекає лише така доля", - сказав Тютюник.

 

За словами Усачової, це опудало символізує режим Путіна.

 

"Всередині – пропаганда проросійська шаріївська... За давньою традицією, на Київській Русі завжди в кінці весни спалювали опудало у сподіванні, що все погане буде спалене разом з ним... Ми віримо, що окупанти підуть з Криму, з усіх тимчасово окупованих територій",- сказала вона.

 

 
 
 

За словами активістів, в Криму досі залишаються заарештовані патріоти. Водночас акція проходить дуже символічно, адже на площі Свободи – портрети загиблих учасників АТО та захисників України.

 

26 лютого в Україні відзначають День кримськотатарського спротиву російській окупації. 7 років тому під стінами Верховної Ради Криму на мирний мітинг зібралися представники кримськотатарського народу.

 

Як повідомляла УМ, Володимир Зеленський Крим президент назвав сонячним і добрим серцем України. Серцем, яке нахабно вирвали, мотивуючи псевдозаконними заходами.