Справи Майдану: майже 90 підозрюваних судитимуть заочно

12:58, 19.02.2021
Справи Майдану: майже 90 підозрюваних судитимуть заочно

Із січня минулого року, коли в ДБР створили підрозділ у справах Майдану

Державне бюро розслідувань найближчим часом передасть до суду провадження стосовно організаторів та виконавців злочинів на Майдані, які переховуються в Росії.

 

Як інформує УМ, про це 18 лютого повідомив під час пресконференції заступник начальника управління ДБР у справах Майдану Артем Яблонський.

 

"До суду скеровуються справи за спеціальною заочною процедурою. Ми розпочали в цих справах активну роботу. У нас 88 підозрюваних у справах Майдану, які перебувають у розшуку. Зараз ми отримуємо дозволи суду на обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою за відсутністю підозрюваних та в подальшому дозвіл на заочне спеціальне розслідування", – сказав Яблонський.

 

За його словами, із січня минулого року, коли в ДБР створили підрозділ у справах Майдану, слідчі повідомили про підозру 44 фігурантів і передали до суду 26 обвинувальних актів щодо 37 осіб.

 

Протести, які дістали назву Євромайдан, а пізніше – Революція гідності, тривали на всій території країни з 21 листопада 2013 року до кінця лютого 2014 року. Мітингувальникам протистояли правоохоронні органи та найняті владою озброєні бандити (тітушки). Після масового розстрілу активістів 18–20 лютого Янукович утік із країни. За час Євромайдану загинуло понад 100 осіб, сотні дістали поранення.

 

Нагадаємо, Верховна Рада схвалила законопроєкт №2164 Для розгляду в судах “справ Майдану”: Рада проголосувала за процедуру заочного арешту , за який у першому читанні свої голоси віддали 299 парламентаріїв. Документ дозволить розглядати клопотання про арешт і його обрання за відсутності підозрюваного чи обвинуваченого..

 

Закон передбачає 2 підстави для оголошення підозрюваного у розшук: місцеперебування підозрюваного невідоме; підозрюваний ухиляється від явки на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду за умови його належного повідомлення про такий виклик, а також є обґрунтовані підстави вважати, що він виїхав або перебуває в іншій країні чи на тимчасово окупованих територіях України.

 

Документ дозволяє розглядати клопотання про арешт і його обрання за відсутності підозрюваного чи обвинуваченого. Однак має бути постанова про його розшук.

 

У випадку арешту за наявності постанови про розшук термін дії ухвали не зазначатимуть, а розмір застави не визначатимуть.

 

Визначили підстави для спеціального досудового розслідування чи судового провадження: ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду;
винесення постанови про оголошення підозрюваного, обвинуваченого у розшук з деяких підстав.

 

Документ дасть можливість завершити кримінальні провадження, у яких були винесені ухвали про здійснення спеціального досудового розслідування, однак їх не передали до суду.

 

Раніше Ірина Венедіктова розповіла, що у 2020 році у справах Майдану повідомили про підозру 42 особам Розстріли на Майдані: у Венедіктової сподіваються на вирок до кінця року – це втричі більше, ніж було у 2019 році. Однією з перспектив розслідування у 2021 році очільниця Офісу генпрокурора назвала винесення вироків у справі розстрілу Небесної Сотні.