Рада призначила Віктора Кичуна новим суддею КСУ

14:15, 18.02.2021
Рада призначила Віктора Кичуна новим суддею КСУ

Віктор Кичун - доцент кафедри конституційного права у Національному університеті ім. Ярослава Мудрого.

Українські депутати за своєю квотою призначили нового суддю до Конституційного Суду. Ним став Віктор Кичун, кандидат від "Слуги народу".

 

Як інформує УМ, голосування відбулося 18 лютого. Його кандидатуру підтримали 241 народних депутатів, проти був 1. Ще 106 утрималися, 30 – не голосували.

 

Зауважимо, що раніше Венецінаська комісія рекомендувала, аби судді за депутатською квотою обиралася кваліфікованою більшістю. Мовляв, це дозволить деполітизувати склад КСУ.

 

Кваліфікована більшість передбачає, що рішення мають підтримати дві третини або навіть три четверті усього складу тих, хто голосує.

 

Результати рейтингового голосування за усіх кандидатів: Віктор Кичун від "Слуги народу" – 237 голосів; Юрій Павленко від ОПЗЖ – 158 голосів; Ольга Боднар-Петровська від "Батьківщини" – 95 голосів; Руслан Сидорович від "Голосу" – 168 голосів.

 

Кичуна обрали з другої спроби, перша відбулась минулого року.

 

"Якщо ви мене оберете, то у вас буде ще мінімум один прихильник стримування Конституційного суду. Я вважаю, що ми створили надмірну судову надінституцію, яка сьогодні фактично домінує у державі", - заявив Віктор Кичун під час свого представлення у Раді.

 

Так він нагадав по кризу з Конституційним судом, яка тягнеться з осені.


Раніше призначити Віктора Кичуна рекомендувала фракція "Слуги народу".

 

За даними BBC News Україна, Віктор Кичун - товариш представника президента Зеленського у Конституційному суді Федіра Веніславського.

 

Він сам це підтвердив у коментарі "Радіо Свобода": "Це - мій колега, який зі мною працював довгий час . Ця людина - високий професіонал, порядна людина, тому я його рекомендував, фракція підтримала".

 

Конфлікту інтересів Веніславський у цьому не вбачає.

 

Водночас західні юристи та країни G7 радили Україні почекати з призначенням нових суддів Конституційного суду до звершення судової реформи, яка б дозволила формувати КС на нових і більш прозорих принципах (зокрема, за участі незалежної комісії).

 

Через це призначення Кичуна критикувала опозиція.

 

Сам Віктор Кичун при обговоренні у Раді на це відповів, ще не проти участі міжнародних експертів у відборі суддів КС, але зараз процедура відбувається відповідно до чинних в Україні норм.

 

А Федір Веніславський нагадав про рішення КС, у якому той визнав, що "наявність міжнародних експертів у конкурсних комісіях - це загроза державному суверенітету України".

 

Водночас у КС залишається ще одна вакантна посада судді Конституційного суду, однак сьогодні кандидатів на неї не розглядали.

 

Віктор Кичун - доцент кафедри конституційного права у Національному університеті ім. Ярослава Мудрого.

 

Відповідно до офіційної біографії, Віктор Кичун має також досвід роботи адвокатом.

 

Ще він був головою юридичного управління, а пізніше членом правління і директором з правових питань та роботи з проблемною заборгованістю "Банку Кредит Дніпро" (до 2015 року).

 

Також у біографії йдеться, що він зареєстрований як ФОП.

 

Має звання кандидата юридичних наук і більше 25 років досвіду роботи у сфері права.

 

Призначення відбулося на тлі довготривалого конфлікту між президентом Зеленським та Конституційним судом, який глава держави звинуватив в узурпації влади.

 

У жовтні 2020 року КС фактично скасував систему електронного декларування, чим завдав удару по антикорупційній реформі.

 

Президент Зеленський спробував розпустити Конституційний суд через Верховну Раду, але у законності такої його ініціативи виникли сумніви у депутатів.

 

А наприкінці грудня президент Зеленський відсторонив голову КС Олександра Тупицького від виконання обов'язків.

 

У президента відсторонення називають "тимчасовим заходом", а саме рішення обґрунтували статтею Кримінально-процесуального кодексу про відсторонення з посади особи, яку підозрюють у злочині.

 

Сам Тупицький рішення не визнав, але підпорядковане президенту Управління державної охорони не пропустило його на робоче місце.