Санкції проти каналів Медведчука: чому голосування Венедіктової має значення

14:41, 03.02.2021
Санкції проти каналів Медведчука: чому голосування Венедіктової має значення

Голосування Венедіктової має особливе значення.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова проголосувала за введення санкцій проти народного депутата ОПЗЖ Козака. Цей крок є значно важливішим, ніж може здатися на перший погляд.

 

Як інформує УМ, про це у фейсбук написав головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

 

Він наголосив, що голосування Венедіктової має особливе значення.

 

Як пояснив Юрій Бутусов, санкції – це не вирок суду та не визначення провини, а лише обмежувальний захід. очевидно, що Козак оскаржуватиме у суді введення санкцій проти нього. Тоді СБУ треба буде доводити обґрунтованість матеріалів, наданих РНБО.

 

"Якщо докази СБУ є достатньо вагомими, то наступним кроком має бути досудове розслідування щодо Козака, яке має проводити Головне слідче управління СБУ під процесуальним керівництвом Генпрокуратури. Але Козак захищений депутатською недоторканістю", - зазначив Бутусов.

 

Він нагадав, що, згідно із законом, згоду на досудове розслідування щодо народного депутата має надати генеральна прокурка Ірина Венедіктова.

 

Очільник СБУ Іван Баканов назвав запровадження санкцій проти телеканалів Віктора Медведчука послідовним кроком української влади. За його словами, рекомендація щодо запровадження санкцій належить ВР та СБУ.


Баканов зауважив, що Служба безпеки України надала рекомендації РНБО ухвалити відповідне рішення про запровадження санкцій. Причиною для цього стали численні порушення законодавства у сфері телерадіомовлення, зафіксовані Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення.

 

Як повідомляла УМ, 2 лютого 2021 року президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про запровадження персональних санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака, соратника кума президента РФ, нардепа Віктора Медведчука.

 

Також на 5 років запровадили санкції проти каналів 112-Україна, NewsOne, ZIK — Новий формат, Аріадна ТВ, ТВВибор, Партнер ТВ і Лідер ТВ, телерадіокомпанія 112-ТВ, НОВИНИ 24 ГОДИНИ, Нові комунікації.

 

У спільній заяві телеканали пообіцяли продовжити роботу, звинувативши Зеленського в «політичній розправі над неугодними ЗМІ».

 

Зеленський заявив, заявив, що країна рішуче підтримує свободу слова, а не пропаганду.