Свободу Навальному: в Росії розганяють мітинги на підтримку опозиціонера

12:33, 23.01.2021
Свободу Навальному: в Росії розганяють мітинги на підтримку опозиціонера

Космонавти з ОМОНу в Новосибірську затримують прихильників Навального.

Російські силовики з самого ранку почали жорстко затримувати та бити учасників мітингів під гаслом «Свободу Навальному!», які заплановані опозицією по всій країні в суботу, 23 січня о 13.00.

 

Через різницю в часі першими на мітинги почали виходити росіяни на Далекому Сході, тож саме в найбільших містах цього регіону відбулися перші розгони мітингів і перші затримані.

 

Про це інформує Україна молода з посиланням на окремі російські ЗМІ та соцмережі опозиції.

 

За словами свідків, жорсткі дії ОМОНу по відношенню до протестувальників нагадують літні протести в Білорусі.

 

«Таких космонавтів Новосибірськ давно не бачив», - пише Штаб Навального у Новосибірську і оприлюднює фото сотень спецпризначенців у центрі міста.

 

Зазначається, що поліцейські перекрили половину центральної вулиці - Червоний проспект. Поліція попереджає учасників, що захід непогоджений з владою.

 

Утім, люди почали ходу по проспекту, в якій брало участь, за різними оцінками, від 1,5 до 3 тисяч людей. Вони співали гімн Росії та кричали "Йди". Серед них і відомий блогер Юрій Дудь.

 

Пізніше у Владивостоці також почався силовий розгін протестувальників, більшість центральних вулиць міста зачистили від демонстрантів. Як мінімум одну людину доставили в автозак без свідомості, передає кореспондент "Нової газети". Серед протестувальників були провокатори, які закидали співробітників ОМОНу пластиковими пляшками й камінням. Люди просили їх цього не робити.

 

                                                                       ОМОН у Владивостоці. 

 

У Хабаровську перед мітингом за Навального, який синхронізували з акцією проти арешту колишнього губернатора Сергія Фургала, затримали координатора місцевого штабу Навального Олексія Ворсіна, а також кількох інших активістів та журналістів.

 

На саму акцію у Хабаровську вийшло від кількох сотень до тисячі людей, які вигукували "Геть царя!"

 

Судячи з відео, опублікованого місцевим штабом Навального, на мітинг на площі Леніна в Хабаровську прийшли щонайменше кілька сотень людей.

 

На відео видно, як десятки людей втікають від поліції. Також є кадри побиття людей поліцією, повалення на землю і доправлення в автозаки.

 

Згодом місцеве видання "ОВД-Инфо" опублікувало фото затриманих у відділку, їхній знайомий передав, що людей били палицями.

 

                                                                  Хабаровськ. 

 

Також завершилися акції протесту в Магадані і в Петропавловську-Камчатському. На Камчатці в мітингу взяли участь близько 200 чоловік, на Колимі – близько 150. В обох містах обійшлося без затримань.

 

У Якутську протест відбувся за температури -50 градусів, на акцію на підтримку Навального вийшли близько 300 осіб, пише "Вечірній Якутськ". Люди зібралися на площі Дружби. Поліція, застосувавши силу, повела до автозаків кілька людей.

 

В Іркутську протестувальники оточили обласну адміністрацію, передає "Тайга.інфо". Люди сиділи на підвіконнях і співали "Перемен" Віктора Цоя. В акції брало участь близько тисячі осіб.

 

У той же час в Читі, де на акції зібралося близько трьохсот чоловік, почалися затримання. Поліція буквально виносила людей з площі Леніна на руках.

 

Тим часом у Москві місцева влада у день акцій вирішила міняти плитку в центрі. А на в'їздах до столиці помітили бронетехніку - кілька БТРів у супроводі поліції.

 

"Поки що чисельність учасників акцій перевершує всі очікування. Дуже багато людей!" – наголошує штаб Навального про всі акції по країні.

 

Зауважимо, що 21 січня в Росії поліція продовжила затримувати соратників засновника Фонду боротьби з корупцією, опозиціонера Олексія Навального. Адже опозиція закликала росіян взяти участь у мітингу 23 січня після того, як Навального арештували 18 січня.

 

Навальний відреагував на арешт зазначивши, що не розуміє, що відбувається:: "Дід у бункері настільки всього боїться, що демонстративно розірвали й викинули на смітник кримінальний кодекс Росії".

 

Опозиціонер 17 січня повернувся в Москву з Німеччини, де він проходив лікування та реабілітацію після отруєння. В аеропорту Навального затримали і перевезли у Хімки.