Досить розділень: День соборності України

10:10, 22.01.2021
Досить розділень: День соборності України

"Живий ланцюг" став символом Дня соборності.

Понад 100 років тому, 22 січня 1919 року, урочисто був проголошений Акт Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Тепер щорічно українці святкують День соборності саме в цей день. 

 

Проголошення Акта Злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу відбулось на Софійському майдані в Києві. 

 

17 листопада 1917 року українці почали активно об'єднуватись так і утворилася Українська Народна Республіка. Слідом за цим у Львові утворили Народну Раду, а у 1918 році – ЗУНР.
Перемовини про об'єднання ініціювали лідери ЗУНР.

 

У грудні 1918 року між УНР і ЗУНР був підписаний "Передвступний договір" про злуку у Фастові.

 

        Саме в цьому вагоні був підписаний "Передвступний договір" / Фото rubryka.com
 

Акт Злуки УНР і ЗУНР в єдину незалежну державу проголосили 22 січня 1919 року в Києві.

 

"Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка", - йшлося в акті.


22 січня українці святкують не тільки День соборності, а й Першу Незалежність України.

 

Очікувано, що в роки радянського тоталітарного режиму проголошення незалежності Української Народної Республіки та День Соборності не відзначався. Ці свята влада називала "контрреволюційними" та намагалася стерти з історії.

 

Уперше офіційно День соборності відзначили 22 січня 1939 року в місті Хуст. Це була наймасовіша демонстрація українців. Участь в акції взяли понад 30 тисяч людей.

 

 


У 1990 році українці організували "живий ланцюг", який з'єднав Київ, Івано-Франківськ та Львів. Дійство починалось від Центрального народного дому, у Франківську, та тягнулося аж до Софійської площі, у Києві. Відтоді "живий ланцюг" став символом Дня соборності.

 

Довжина "ланцюга" мала приблизно 700 кілометрів. У ньому взяли участь, за офіційними даними радянської влади, приблизно 450 тисяч людей. За неофіційними оцінками – від 1 до 5 мільйонів.

 


Офіційно День соборності Україні почали відзначати у 1999 році. За наказом Віктора Януковича, День соборності та День свободи були скасовані як окремі святкування.
Але згодом уряд відновив ці свята. День соборності – це знакове українське свято, що символізує єдність українського народу.

 

Президент Володимир Зеленський процитував універсал про об'єднання УНР і ЗУНР: "Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України". Український лідер зауважив, що ці слова викликають у нього цілий спектр емоцій: радість від об'єднання українців; гордість від предків, які разом з Актом Злуки здійснили віковічну мрію всіх борців за єдину, соборну Україну. Жаль, адже тоді (у 1919 році) державні діячі через брак мудрості та порозуміння, щоб зберегти самостійну Україну. Біль через те, що зараз Крим і Донбас – "одірвані від єдиної України". Впевненість, що у майбутньому українці зможуть подолати усі перешкоди та стати творцями нового акту злуки. Щоб це сталося, народ має вивчити уроки минулого та не забувати: справжня сила – у єдності.

 

За словами Зеленського, єднання народу неможливо досягнути раз і назавжди. Це постійна робота та щоденний рух

 

"Щоб стати єдиними – потрібно бути сильними. Досить розділень. Важливо пам'ятати, що соборність – це не тільки про територію. Одна з найдавніших мрій нашого народу – про єднання – фундаментальна мрія", -  наголосив Зеленський.

 

Він додав, що українцям варто навчитися вирізняти власні емоції, а не відчувати те, що штучно накручують політики. Необхідно поважати відмінності й інтереси інших людей та поступатися власними амбіціями заради спільного успіху.

 

Своє привітання президент завершив словами: "І нехай води красеня Дніпра будуть єдиним, що розділяє нас".

 

Як повідомляла «УМ», віртуальний ланцюг національної єдності, який простягнеться від Києва аж до кримського Сімферополя, цього року побудують онлайн. Усі бажаючі можуть зареєструватися та стати пліч-о-пліч з іншими не байдужими у День Соборності.

 

Представники української діаспори та друзі нашої країни з Латвії, Литви, Естонії, Росії, Португалії, США представили вітальний відеоролик до українців світу з нагоди Дня Соборності України